Инжекциите с инсулин няма да постигнат чудеса без движение и диета. Затова се казва, че лечението на диабета е в ръцете на пациентите. Представа за компенсиран захарен диабет дава нивото на гликирания хемоглобин в кръвта. Ако се намали гликирания хемоглобин, се намаляват усложненията. Препоръката на ендокринолога д-р Пламен Попиванов е: "Изследване на гликирания хемоглобин на 3 месеца". Добър контрол има, когато захарта се поддържа в стойности около нормата.

Триадата за контрол на диабета включва:

- Кръвна захар на гладно: 7 ммол/л 

- Гликиран хемоглобин : 7%

- Кръвна захар 2 часа след нахранване: 10 ммол/л

Целта на лечението е постигане на дълго комперсиран диабет, което е завоювано здраве в бъдещето.

Ключът към доброто състояние на диабетика е постигане на баланс във всичко.

Това са думите на Боян Петров, който продължава да изкачва най-предизвикателните планински върхове в света, въпреки диабета, воден от следния принцип:

Подчинявам диабета на моя живот, а не обратното.

- Създавам си цел

- Планирам всички детайли за по-малко грешки.

- Подготвям се системно

- Подлагам се на функционални тестове - "Доколко съм готов?”

- Храня се правилно.

- Ясно е, че има и трудности. Избирам си пътищата.

- Понякога има изненади, но успехът не закъснява.

- Зная, че има и по-трудно.

- Контролирам положението и упражнявам контрол върху себе си.

- Почивам винаги, когато мога със семейството и приятелите.

- Не крия, че съм диабетик. 

- Споделям, защото живият пример е най-доброто въздействие.

- Не спирам да се образовам.

- Не пропускам възможност за движение. 

Животът на хората с диабет, особено изявен в детска възраст, изисква по-голям ангажимент.

Детето до 3 години не може да поема отговорността за контрол върху болестта, но неговото семейство взема жизненоважните решения за него всекидневно.

Родителите и децата не бива да крият проблема с диабета.

По-леко е, ако го признаят на близките, на приятелите, на учителите. Децата с диабет трябва да могат да посещават детски градини и училища без ограничения. Те могат да живеят като всички останали деца. Самото заболяване дори ги превръща в по-сериозни и отговорни хора. Събуждането им започва с убождане всяка сутрин преди закуска. Може да се каже, че са и по-мотивирани за успех.

Работи се върху изграждане на регистър на болните.Така пациентите могат да знаят какво да очакват и какви надежди може да имат.

Националният диабетен регистър ще позволява правилно планиране на лечението и самоконтрола при диабет.

Тест-лентичките са важно и необходимо нещо за диабетиците. Чрез тях се извършва самоконтрола. Никой не се убожда за удоволствие. Хората с диабет тип 2, които се лекуват с таблетки и представляват по-голямата група диабетици, досега нямат право на лентички и глюкомери през здравната каса, но те също имат нужда от самоконтрол. Председателят на Национална асоциация на децата с диабет Елисавета Котова е категорична: "Да няма ограничения. Никой няма да вземе повече отколкото трябва, а колкото са му необходими”.  Преди всяка апликация на инсулин се мери кръвната захар, а инсулин се поставя 4 пъти на ден. След 18 годишна възраст диабетиците получават само по 150 лентички годишно        (лентичката струпва 1 лв.), но те стигат за тестуване на 3 дни и половина..

Захарният диабет може да бъде контролиран,

ако има знания за болестта, нужните лекарства, средства за контрол и професионална подкрепа. Препоръчителни са консултациите с лекуващ лекар най-малко два пъти в годината, както и със създадените в някои градове районно-консултативни диабетни центрове, където всеки човек с диабет може да потърсят психологическа подкрепа.