Започна сезонът на цъфтежа на дърветата и тревите, а в кабинетите по алергология се увеличиха хората с оплаквания от хрема, кашлица и сълзене от очите.  За поставяне на диагноза поленов алергичен ринит (сенна хрема)  и към кои полени е свръхчувствителен човек, е необходимо да се извърши тестване.

Тестовете съдържат разнообразие от полени,  храни, съставки на домашния прах,

химически вещества,  за да се отхвърли и кръстосана алергия. По вътрешната страна на ръцете върху леко одраскани участъци се накапват от пробите. Лекар алерголог отчита резултатите и, когато се установи алергична реакция, се предлага лечение.

Една от класическите форми за лечение на алергията е провеждане на курсове за десенсибилизация, при която се въвеждат много малки дози от алергена многократно по схема.

Изисква се упоритост за провеждането на десенсибилизиращата терапия,

но след 3-5 години упоритостта се увенчава с успех.  Новостите в медикаментозното лечение се изразяват в наличието на антихистаминови препарати, които се вземат един път в денонощието.  Срещу неприятното сълзене на очите, предизвикано от дървесните полени, първото нещо, което човек може  да направи, е обилно да измие лицето си с течаща вода. Това ще облекчи състоянието му, но няма да го излекува.

Съществуват специални капки за очи, които се накапват преди излизане навън

Подобно на тази защита, са създадени и мазила за нос. Тези мазила, освен с лекарствено вещество срещу хремата, действат и като механичен филтър за предпазване на лигавицата от контакта с полените.

Универсален съвет към хората със сенна хрема в този сезон е да спят на затворени прозорци. Проветряването на спалнята да става рано сутрин и вечер преди лягане.  Нелекуваната сенна хрема с годините може да премине в бронхиална астма, а тя вече е сериозно заболяване. Затова обърнете внимание при съмнение.