Сауната е чудесна за изчисване на кожата и цялото тяло, защото от топлината се отварят порите на кожата. От високата температура тялото се поти и по този начин чрез потта се отделят токсините. Като правило, сауната се ползва за стопляне на тялото, последвано от обливане с хладка вода и редуване отново на затопляне до изпотяване, последвано от обливане с хладка вода. Това редуване на топло и студено е основен принцип на закаляването. На този принцип сауната активира имунната система и изгражда устойчивост срещу зимните инфекции.

Ако влизате за първи път в сауна, правете кратки серии от 4-5 минути, докато свикнете с тясното пространство и с дишането на загрятия въздух. Влажността в сауната всеки може сам да я контролира чрез количеството вода, сипвана върху загрятите камъни. Честото поливане създава по-висака влажност и по-обилно изпотяване. За човек, който не е свикнал с топлината се препоръчва сауна с по-ниска температура. Постепенно градусите на поносимост нарастват.

Сауната има релаксиращ ефект и помага на хора, които са под стрес. Тя отпуска преуморените мускули след тренировки, като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане.

Затолящият ефект на сауната я прави най-предпочитана от любителите на зимните спортове – ски, сноуборд, кънки.  

Изчиства кожата, но може да я изсуши, затова след сауна нанесете на лицето хидратиращ крем и намажете изцяло кожата с лосион за тяло. 

Високата температура активира имунната системма и помага на тялото да унищожава различните микроорганизми, причинители на различни хронични инфекции – синуит, отит, колит.  

Нагряването на тялото изтласква кръвта навън към кожата, за да се поддържа нормална температура. По този начин се стимулира кръвообращението и се пречистват вътрешните органи.

След сауна се възползвайте от стаята за релакс. Никога не се връщайте веднага към нормалното си ежедневие, без да сте се почувствали възстановени.

За здрави хора сауната е безопасна, още повече човек може да седи вътре, колкото му е приятно. Сауната не е подходяща за бременни жени, деца под 7 години и хора със сериозни сърдечни оплаквания. 

След употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно налягане ефектът от сауната е по-силен - на човек може да му прилошее и да колабира. Преди сауна е добре да се изпие чаша вода, както и след това, поради загубата на течности от изпотяването.