Заслужава си няколко пъти в седмицата да консумираме варено цвекло в различни рецепти за борш или в есенно-зимната салата с много чесън, лимон, зехтин и орехи. Особено подходящо ще бъде и за хората, които са решили да спазват Коледните пости.
Обикновено се знае какво е забранено при конкретно заболяване. Аз ще изредя

при какви състояния е подходящо да се яде червено цвекло.

- Анемия
- Язва на стомаха и дванадесетопръстника
- Хипертония
- При висок холестерол
- Заболявания на черния дроб
- При слабост на кръвоносните съдове
- Хипофункция на щитовидната жлеза, поради богатото съдържание на йод.
- При злокачествени заболявания се препоръчва по 100 мл свеж сок дневно.
- След инсулт и при хипертония по 1-2 супени лъжици по равно свеж сок от червено цвекло и моркови с 1 чаена лъжичка мед, 3 пъти на ден в продължение на един месец.
- При ангина - свеж сок от цвекло, разреден с вода, се прилага под формата на гаргара по 3 пъти на ден след като предварително се затопля.

Безспорна е ползата на червеното цвекло. От нас зависи в какъв вид ще изберем да го включим в своето меню.