Малко са хората, с които може да се говори за поезия в нашия по-делово ориентиран свят, но това не ни пречи да се спасяваме в четенето на красива поезия, за да заздравим духа си. Въздействието на стиховете се обяснява с идентифицирането ни с изразените по абстрактен начин изживявания, до степен - да приемаме, че всичко казано, се отнася непосредствено до нас.

Дори и да четем печални стихове, нашите изживявания получават художествен израз

Това е своебразна естетизация на тягосните мисли и чувства, страдание и болка, което им придава известна привлекателност.

Подобно е въздействието на любимите ни музикални произведения. Някои от тях са в състояние  да ни взривяват от радост, а други - да ни натъжават и разплакват, но това не ни е накарало да ги забравим или отречем.

Всичко дотук може да се отнесе и към живописта с тази разлика, че книгата с поезия можем да затворим когато си поискаме; музиката можем да изключим във всеки момент, но картините на стената в жилището ни, присъстват постоянно.

Картините от изложбите са едно нещо, а тези, които са закачени в дома - друго

Специалистите твърдят, че дори и да не ги забелязваме и съзнателно да не се вглеждаме често в тях,

въздействието на картините върху подсъзнанието ни е постоянно.

Когато сме на ясно с това явление, можем да посещаваме картинни галерии и да оценяваме художествената стойност на баталните сцени, корабокрушенията, природата и хората по време на бедствие, властните лица на велможи и пълководци, и други картини от този род. За жилището си обаче, трябва да бъдем внимателни при избора на живописни произведения, изобщо на декорациите и украшенията, за да избегнем допълнителен дискомфорт.

Пейзажна живопис с много светлина, перспектива, успокояващи цветове – зелено, жълтооранжево, небосносиньо е оптималният вариант за в дома, защото тя влия благотворно на психиката.