Некомфортно и болезнено състояние е подутият стомах. Само това е достатъчно да развали настроението ви. Има обаче какво да се направи, за да не стигнете до остри болки и подуване на целия корем. Нарушената микрофлора в стомаха след лечение с антибиотици и стрес може да възстановите с активен въглен, пробиотици и диетично хранене. 

Изключете за известно време белия и пълнозърнестия хляб като ги заместите с варен ориз.  

Избягвайте прясното мляко и предпочитайте киселото мляко.

Консумирайте пилешко и телешко месо, вместо свинско и дреболии. 

Не пийте газирани напитки. Изстисквайте си плодови и зеленчукови сокове

Зеленчуците приготвяйте на пара, печени или по формата на крем супа. Известно време си забранете свежите салати.

Бобовите варива не са вашата храна, докато не стабилизарате стомаха си и се почувствате комфортно. 

Билковият чай от мента може да успокои подутия стомах и да активира храносмилането. За временно намаляване на болката и дискомфорта може да използвате 10 капки ментов екстракт, разтворени в 100 мл вода. 

Важно да знаете как да се справите с подутия стомах. Количеството на консумираната храна е първата причина за тежест и подуване. Започнете да намалявате обема на порциите. Бързото хранене и недостатъчното сдъвкване на храната допълнително претоварват работата на стомах.

Ето някои препоръчителни храни:

Парче ананас създава усещане за ситост и помага да се справите с преяждането. В него се съдържа ензима бромелаин, който улеснява усвояването на протеините и забързва храносмилателния процес. Или един банан, вместо десертче между храненията, засища и ще ви осигури хранителната стойност на свеж плод. Блокче черен шоколад с по-високото съдържание на какао създава чувство за ситост и активира метаболизма като стимулира отделяне на жлъчен сок. Освен това не пийте вода по време на хранене.

Добър резултат срещу подуване на стомаха има от масаж на корема - с две длани, опрени една до друга разтрийте корема чрез бавни кръгови движения. 

Чай от семената на резене е добро средство за облекчаване на болки и подуване на корема.
Подробности за лечебното растение резене може да прочетете в следващия пост: