Подаграта неслучайно е наричана "царска болест”. Има исторически свидетелства за страдащи от болестта, сред които са рода Медичи, Александър Македонски, Иван Грозни, турския султан Осман, кардинал Мазарини, а също и представители на световната наука - Галилей, Нютон, Харвей (описал кръвообращението), Чарлз Дарвин, Карл Линей, Емануил Кант, Бенджамин Франклин и мн. др. 

При подагра се нарушава обмяната на пикочната киселина,

която започва да се отлага под формата на кристали по ставите. Тази болест се доказва едва когато се появят болки и подуване в някоя става, най-често на единия палец на краката.

Съвременната медицина може да докаже чрез кръвни изследвания, увеличеното ниво на пикочната киселина,  

много преди да се появят оплакванията. От нарушената пуринова обмяна се получава свръхпроизводство на пикочна киселина, която се отлага в съединителната тъкан и води до възпаление и разграждане, чийто резултат е артрит. 

Съществува наследственост в предаване на болестта, 

но отключващ момент е обилната консумация на месо и месни продукти (особено шунка), карантия (черен дроб, момици, бъбреци, далак, мозък) дивеч, фъстъци, консерви, алкохол (особено бира). Важни фактори за развитие на болестта са заседналият начин на живот, стресовите ситуации, приемането на медикаменти (диуретици, чернодробни екстракти).

Не бива да се започва със самолечение, докато не се изясни причината за болката в ставите. Когато се установи високо ниво на пикочна киселина,

необходимо е да се спазва диета, която изключва: 

-Свинско и всички други червени меса
-Риба аншуа и сардини
-Карантия
-Дивеч
-Фъстъци
-Алкохол, най-вече бира
-Кафе 

Да се намали приема на храни със средно съдържание на пурини - миди, грах, боб, леща, спанак.  

Много полезни са картофите, много плодове, целина и коприва, т.е. спасението е във вегетарианската храна.
Задължително е редовното изпразване на дебелото черво и пиене на вода за стимулиране на бъбречната дейност, физическа дейност ежедневно и позитивно мислене.

За облекчаване на болката помага топла вана на краката и компрес с пчелен мед.

Ако болният не се чувства добре от влажен компрес, може да използва торбичка с горещ пясък или трици.  

Повече подробности може да прочетете в "Енциклопедия за здраве "Дар” - книга четвърта”.