През зимата прекарваме повече време у дома, на юутно, топло и тихо място. Свиваме се в одеало, поглеждаме навътре към себе си. Зимата е най-благоприятният сезон за култивиране на нови мечти, проекти, за осмисляне на цели, за насочване на фокуса навътре - към тялото и душата.

Природата ни е дала чудесни зеленчуци, които да прочистят кръвта, да ни донесат усещане за топлина, комфорт и заземяване, които да ни възстановят и заредят със сили, така че когато пукне пролет да сме свежи, силни и да действаме с размах. Когато не се възползваме от даровете на природата през зимата, често ни се иска да хапнем сладко, прекаляваме с меда в чая, със вкусните бисквитки и горещите шоколади. Така на пролет тялото ни жадува за витамини и минерали и ни връхлита пролетна умора. Вместо да си причинявате това, включете богатство от зимни зеленчуци в менюто си и се радвайте на енергия и тонус. С радост ще откриете, че те са не само вкусни, но и много важни за здравето.

Репички

Малките люти корени кипят от фолиева киселина, витамин С, фосфор и цинк, както и антиоксиданти, които предпазват от болестите на стареенето. Те облекчават сухата и раздразнена кожа, укротяват храносмилателните смущения, помагат за пречистване на черния дроб и дебелото черво. В народната медицина сок от репички се прилага и против простудни заболявания и възпаления на пикочния мехур и бъбреците. Освен сурови в салата, може да хапвате репичките и печени с малко зехтин и сол. Известният писател и кулинар Дейвид Либовиц предлага репичките нарязани на тънко, намазани с малко домашно масло и поръсени с ароматна морска сол.

Червено цвекло

На сок, на салата, печено – червеното цвекло е сред фаворитите на всеки, който се храни добре през зимата. Цвеклото съдържа веществото беталаин, което има противовъзпалително действие и участва в детоксикацията на черния дроб. Това го прави много подходяща храна за хората с хормонални проблеми или които се възстановяват от дълго боледуване и лечение с медикаменти. Каротеноидите в цвеклото са лечебни и за очите и предпазват зрението ни. Опитайте сок от червено цвекло, зелена ябълка, целина и магданоз, или нарежете на парченца, изпечете на ниска температура и сервирайте като салата с орехи и синьо сирене.

Зеле/броколи/карфиол

В семейството на зелето всички видове имат лечебни свойства. Богатите на мощни антиоксиданти зеленчуци се борят с развитието на ракови клетки и автоуимунни заболявания, помагат за детоксикация на черния дроб и защитават тялото от свободни радикали. Може да консумирате всички видове зеле леко сготвени, на пара или в различни ястия, както и след естествена ферментация – в Българската кулинарна традиция туршиите с карфиол и киселото зеле са наложени от поколения! Суровото зеле не понася на всички, наблюдавайте как реагира тялото ви и се съобразете с това! Предлагам ви да опитате пюре от карфиол – сгответе го на пара и след това го намачкайте с масло, малко чесън, сол и черен пипер – сервирайте вместо картофено пюре.

Праз/лук/чесън

Членовете на това семейство съдържат алил сулфиди – вещества, които предпазват от рак и стареене. Лука, чесъна и праз лука са обект на изследване и във връзка с понижаване на кръвното налягане и нивата на LDL холестерола. Фибрите, които се съдържат в тях осигуряват храна за полезните бактерии, които населяват червата ни и помагат за регулиране на кръвната захар и теглото. Употребата им в студените дни предпазва и от настинки! Баба знае най-добре! Опитайте печен чесън и лук с малко зехтин и сол - сладка и много ароматна гарнитура!

Целина

Коренът от целина е богат на минерали, фибри, витамини С, К и В. Фибрите осигуряват ситост за много часове, а антиоксидантите се борят с възпалителните процеси в ставите. Много компании вече създават добавки, които съдържат екстракти от целина и предотвратяват високо кръвно налягане, спомагат за оросяване на крайниците и намаляват усещането за скованост в ставите. В народната медицина сокът от целина се препоръчва против артрит. Нарежете целина в супата, вместо картофи, или пригответе пюре от целина за гарнитура.

Зимата предлага и много други кореноплодни - обикновени и сладки картофи, моркови и пащърнак, различни видове ряпа, гулия, корени от хрян и магданоз. Много от тези зеленчуци си подхождат и може да ги смесите като ги готвите на грил, на фурна, на супи, пюрета и сокове! Да ви е сладко и бъдете здрави!