Много хора не доживяват старостта, покосени от болести, за които сами допринасят чрез лошите си навици. Най-трудно човек се учи да бъде добър към себе си. За външния вид, телесното тегло, красота, здраво сърце, тонус, всеки носи лична отговорност. Доброто здраве изисква усилия и воля за опазването му.  

За дълголетниците, които са били енергични със запазени ум и памет, се знае, че никога не са преяждали. А храната, която са употребявали, се е състояла основно от естествени храни, т.е. добре балансирана.

Често усвоените в детството хранителни навици не са добри. Налага се да се изградят по-нови здравословни навици за хранене с уважение към храната.  

Припряното хапване е вредно. Образуваните газове от погълнатата набързо храна причинява претоварване и на стомаха, и на сърцето. От преяждане са получават сърдечен пристъп, задушаване, жлъчна криза.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

По-добре пропуснете едно хранене, ако не разполагате с достатъчно време за спокойно хранене.

Хората с по-голяма обиколка на талията имат по-кратка продължителност на живота

Обемът на храната на едно хранене трябва да бъде колкото обема на двете ви шепи. Създайте си навик да ставате от масата преди да се е появило чувството ви за ситост.

Силно преработените храни по своему са девитализирани храни. Полуфабрикатите, които са приготвени за ваше удобство, не са източник на ценни хранителни вещества. В тях се крие основна причина за лошото здраве на децата, разпространяващия се диабет, увеличаването на раковите заболявания и по-късата продължителност на живота. Повечето от тези беди могат да бъдат спрени чрез промяна в храненето. Месо консумирайте не повече от 1-2 пъти през седмицата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Когато е възможно консумирайте храната в суров вид. Промяната в храненето ще окаже своя принос не само на физическо, но и на умствено, емоционално и духовно ниво. Яжте, за да живеете - не живейте, за да ядете.