...държи доктора далеч от мен’’ – така се казва в една популярна английска поговорка. Дали една или две, буквално или не, това изречение ясно отразява любовта към ябълките – най-популярният есенен плод. От диетите само на ябълки, до това че е предпочитан плод за офис-закуска, той е почти неизменен приятел на всяка дама, спазваща режим за добра форма. Ето и някои проблеми, за решаването на които ябълките са много полезни:

Висок холестерол – заради специфичния вид разтворими фибри, ябълката може да понижи нивата на LDL холестерола - точно този, който обикновено съпътства сърдечно-съдови заболявания.

Неутолим апетит – една ябълка съдържа между 80 и 100 калории, а отнема доста време за хапване и сдъвкване. Заради високото съдържание на фибри, ябълките засищат и подпомагат детоксикацията. В обелката се съдържа и специална киселина, която подпомага горенето на мазнини.

Проблеми с дишането – кварцетинът, вид антиоксидант, който се намира в любимия ни плод, подпомага функцията на белите дробове и се препоръчва на бременни жени, за да предотврати астма и други дихателни заболявания при деца.

Превенция на рак – ябълките съдържат няколко мощни антиканцерогенни вещества, които са свързани с предотвратяването на няколко вида рак, особено на дебелото черво и черния дроб.

Лоша памет – ябълките подпомагат образуването на ключов невротрансмитор, който осъществява комуникацията между нервните клетки. Това може да повиши концентрацията и да забави стареенето.

Със съдействието на www.artofrealfood.com