Най-последни данни сочат, че едва 10% от нас приемат 400 грама плодове и зеленчуци на ден, което е необходимо, за да попълним нуждите си от витамини, минерали и така необходимите за храносмилането – фибри. За сметка на плодовете обаче, всекидневно се консумират всякакви захарни изделия. Те са лесно усвоими, засищат бързо глада и затова много охотно се приемат както от децата, така и от възрастните. Негативните  резултати не закъсняват - наднормено тегло още в детска възраст  (30 %  от децата),  множество зъбни кариеси, а сред възрастното население - атеросклероза и захарен диабет.

Предимства на меда и плодовете пред бялата захар

  • Те са много богати на витамини и микроелементи, което усилва имунната защита.
  • Осигуряват ензимите, необходими за асимилационните процеси и правилното развитие на организма.
  • Стимулират моториката на червата и предпазват от запек.

Предвид всичко това

храната на децата трябва да съдържа мед и плодове, а не захарни бонбони,

шоколад и други изделия с бяла захар. Веднъж изграден, този навик за предпочитание на здравословна храна, остава в годините напред, което е гаранция за дълъг живот без болести.

Консумацията на мед трябва да се прецизира при алергични хора; при тези, които имат чернодробни смущения и при онкоболните.

Във връзка с това доц. д-р Р. Радев и д-р Р. Цанкова в книгата "Разделно хранене” пишат:  "Променените клетки са много "алчни” за мед - те го  поглъщат веднага, което създава предпоставка за още по-бързото им разрастване”.

Снимка: freedigitalphotos.net