Хората с множествена склероза са като нас, с тази разлика, че са получили някаква инвалидност, не могат да си движат ръката или куцат. Те обаче могат да мислят, могат да се справят с всичко и заслужават достойно място в обществото. Това заяви проф. д-р Иван  Миланов, ръководител на клиниката по двигателни нарушения, включително  множествена склероза, в болницата „Св. Наум” в София.

Той е доволен, че вече няма проблеми по отношение на диагностиката на множествената склероза. От една година и получаването на скъпоструващото лечение не е свързано с дълго чакане за пациентите.

„Лечението, което ние прилагаме, има  за цел да не се получи нов пристъп. Но когато има някаква инвалидност, единственото нещо, което може да се направи, е рехабилитацията. Имаме пациенти, които благодарение на рехабилитацията в продължение на години се поддържат работоспособни", обяснява проф. Миланов.

Според статистиката, която съобщи неврологът, по 80 българи годишно се разболяват от множествена склероза, а общо болните в страната са около 3600 души.