В летните дни веднага след събуждане е препоръчително да изпиете 1-2 чаши с вода, за да активирате храносмилателния си тракт. Още повече, през нощта тялото се дехидратира допълнително и така ще дадете на организма си добър старт за деня.

Заслужава си да пиете водата с лимон като идеален начин за добавяне на витамини: A, В1, В2, а също натрий, калий, калций, магнезий и желязо, за поддържане на алкално-киселинното равновесие на организма. 

Приготвяне на лимонова вода

Напълните чашата с вода до половината и добавете към нея сока на половин лимон. Така приготвената лимонова вода изпийте бавно на глътки. Не закусвайте веднага след това.

Ползите са значителни

Лимоновата вода действа като мощен антиоксидант, т.е. предотвратява всички процеси на стареене. Съдейства за изчистване и избелване на кожата. Организмът става по-устойчив на инфекции. 

Лимонът, както останалите цитрусови плодове, помага за премахване на задържаната течност в тъканите и спомагат за отслабване.

Стимулира чернодробната дейност като активира разграждането на мазнините и изхвърлянето на токсините от тялото, заради лимонената киселина.

Преминавайки през храносмилателната система на гладно водата с лимон стимулира моториката на червата и тяхното лесно изпразване. Лимонът съдържа пектин, който потиска апетита. По този начин се балансира и нивото на холестерола.

Водата с лимон подобрява настроението и укрепва работата на сърцето, тъй като снабдява тялото с нужното съдържание на калий.

Зелените лимони са изключително полезни за еластичността на кръвоносните съдове и за сърцето. Сокът им е с богато съдържание на витамин С, калций и фолиева киселина – витамин В9.

Консумацията на лимонова вода ободрява и засилва паметта.

Тялото е създадено да бъде здраво, а поддържането му е лична отговорност на всеки човек. Лимоновата вода е най-лесното и полезно нещо, което може да си приготвяте всеки летен ден. Важно е и времето, в което я пиете.

Пийте водата с лимон:

Сутрин на гладно за тонус;

30 минути преди хранене за облекчаване на храносмилането;

преди влизане във ваната или под душа, срещу падане на кръвното налягане;

преди лягане за предпазване от инсулт или сърдечен инфаркт през нощта.

Тези периоди на пиене на лимонова вода през деня имат своето благотворно въздействие върху жизнеността на организма като цяло.