Никога не е късно да започнете да играете упражнения вкъщи - сутрин след сън или, ако имате повече лично време след работа - преди вечеря. Чрез редовното практикуване на петте тибетски упражнения се възстановява не само изчерпаната енергия, но се извършва и нейното правилно разпределение в тялото. Не бива да се обезкуражавате, ако в началото ви се сторят трудни за изпълнение. Всяко нещо с времето си. Първата седмица повтаряйте всяко от тях по 3 пъти.

Първо упражнение

Застанете прави с ръце опънати встрани водоравно на раменете. Дланите са обърнати надолу. Започнете въртене около себе си отляво надясно по посока на часовниковата стрелка. Направете три завъртания без да се страхувате, че ще загубите равновесие. Припомнете си детските години, когато сме се въртели докато и земята започне да се върти около нас. Фокусирайте се в една точка и при всяко завъртане приковавайте поглед в нея.

Второ упражнение

За второто упражнение легнете на пода по гръб с ръце покрай тялото и длани към пода. Повдигнете главата така, че брадичката да опре в гърдите, а двата крака едновременно повдигнете вертикално, изпънати в коленете колкото е възможно, и вдишайте. След това отпуснете и главата и краката на пода и издишайте. Дишането трябва да бъде равномерно и дълбоко.

Трето упражнение

При него застанете на колене, като стъпалата са подпрени на пръстите на краката (не са в шпиц), а тялото е изправено. Ръцете са отпуснати покрай бедрата. Главата наведете максимално към гърдите и издишайте. След това започнете да я изпъвате назад заедно с цялото тяло в тази колянна поза и вдишвайте по-пълно.

Четвърто упражнение

Седнете на пода с изпънати крака. Ръцете са отпуснати покрай тялото. Пръстите трябва да сочат напред, за да може дланите на ръцете да бъдат стабилна опора при правенето на своебразен мост при повдигането на целия гръбнак нагоре. По време на повдигането, вдишайте. В това положение - тялото и бедрата са успоредни на пода, а ръцете и подбедриците - перпендикулярни на него. За няколко секунди напрегнете мускулите и задръжте дъха. След това отпуснете тялото в седеш и издишайте.

Пето упражнение

В позиция за лицева опора изпънете двете ръце, а главата извийте максимално назад и издишайте. Когато започнете да се свивате в кръста, при което се образува колибка, без да се местят дланите и стъпалата, вдишайте пълно и дълбоко. След това издишвайки, отпуснете таза към пода, но ръцете остават изпънати в лактите, а коремът и коленете не трябва да опират в пода.

След първите седем дни увеличавайте през всяка следваща седмица с по още 2 повторения тибетските упражнения, докато постигнете 21 пъти. Още в начало ще се почувствате ободрени и по-енергични. Не е добре да размествате последователността на уражненията. Обръщайте внимание върху пълнотата на издишването, защото естествено тогава идва и последващото дълбоко вдишване. Все пак, не допускайте пренапрежение и преумора и ще постигнете идеалната форма.