Новата виагра, перуанската виагра, афродизиакът на Перу, южноамерикански или перуански жен-шен, изгубената билка – това са само част от названията, които заслужено е получила маката – растение, което вирее единствено по високите части на Андите в Мексико и Боливия (Южна Америка), на надморска височина между 4000 и 4500 м.

Изгубената билка

Снимка: lillmissoyasherbalworld.blogspot.com

Снимка: lillmissoyasherbalworld.blogspot.com

Инките са първите, които използват билката за енергия и издръжливост преди повече от 2000 години. Малко по-късно жителите на Андите открили, че тя помага, както за мъжкото, така и за женското либидо. Използвали я и като храна, и като медицинско средство за лекуване на рани, травми и множество заболявания.

До 1533 година, когато испанците пристигат в Перу, билката не била позната на света. Точно тогава тя била на ръба да изчезне завинаги.

Векове след това – чак през 1960 и по-късно през 1980 година, германски и американски учени разпалили интереса към маката. Тогава те извършили редица анализи, които синтезирали и публикували в книгата „Изгубените култури на Андите”. Точно тя отворила очите на света за магическите свойства на маката.

Снимка: www.maca-vitae.comКакво представлява маката?

Маката е многогодишно растение от семейството на репичките. И много прилича на тях. Родственик е още на китайското зеле и рапицата. И надземната част на растението, както и подземната са ядливи, но основните качества на билката се приписват на корените й.

Новата суперхрана

Изсушените корени от мака са изключително богати на всякакви хранителни вещества, фибри и витамини – 60% въглехидрати, 10% протеини, 8.5% фибри и само 2.2 на сто мазнини. Богата е на жизненоважните минерали като селен, калций, магнезий и желязо, както и на мастни и аминокиселини. И най-важната съставка, за която учените твърдят, че маката дължи своята репутация на афродизиак  -  p-метоксибензил изотиоцианат (p-methoxybenzyl isothiocyanate).

Естествен афродизиак и за двата пола

За разлика от известното хапче виагра, което е предназначено само за мъжете, маката може да бъде приемана еднакво ефективно и от двата пола.  При мъжете тя увеличава сексуалното желание и нивата на тестостерона, повишава обема на семенната течност и броя на подвижните сперматозоиди. Жените също могат да пробват екстракт от мака – за повишаване на размножителните способности, сексуалното желание, за облекчаване на симптомите при менопауза и много други.

Енергия и жизненост от Андите

Въпреки че някои от свойствата на маката не са доказани научно, никой не отрича, че тя е еликсир за здраве, жизненост и енергия. Екстрактът от корените на растението подобрява настроението и помага за справяне със стреса и депресията. Освен това маката действа като естествен имунен регулатор – регулира ендокринната система в човешкото тяло и възстановява хормоналния баланс.

И след всички тези магически свойства сигурно ще си кажете, че билката няма как да няма противопоказания. Е, дори и да има такива, учените все още не са ги открили. А какво по-голямо доказателство, че маката не само е безопасна, но и много полезна, от коренното население на Андите, което и до ден днешен продължава да си похапва от нея по три пъти на ден?

У нас маката може да бъде намерена под формата на таблетки или прах в някои аптеки и био магазини.