И днес в научните институти продължават да изучават състава и свойствата на меда и пчелните продукти. Медът е богат на много микроелементи, витамини, ензими и лесно усвоими въглехидрати. Употребата му помага при изтощени възрастни, след преумора и тежко боледуване, а при децата учените са доказали и стимулиращ ефект върху растежа. Вълшебно е действието на чаша билков чай с резен лимон и лъжичка мед при простуда.

Всеки иска да има истински мед вкъщи

Обикновено приемаме, че захаросаният мед е за предпочитане. Оказа се, че не е точно така. И медът с примеси кристализира, но чистият нектарен мед се захаросва отгоре надолу. Друго нещо, което е добре да се знае, е че

захаросаният мед губи от качествата си, когато се затопля,

затова не бива да разтапяме захаросания мед дори на водна баня. За да може да окаже своите лечебни свойства, един от начините за приемане на меда е да се задържи в устата, докато се разтопи. По този начин той оказва противовъзпалително локално действие върху лигавицата на устата и гърлото, освен това много по-бързо се усвоява.

По-широко приложение има разтвореният във вода мед

Някои го използват за регулиране на стомашно-чревния тракт, други при безсъние или за общо успокояване. За целта преди лягане се изпива чаша топла вода, в която е разтворена целебната лъжичка мед.

Добре е да проявят вкус към меда хората с намален апетит, със сърдечно съдови заболявания, анемия, невроза, заболявания на дихателните пътища, черния дроб и бъбреците, като се приемат от 80 со 120 г, разделени на 3-6 пъти през деня.

Пчелният мед подобрява процеса на очистване на организма от токсини и стимулира регенерацията на тъканите

В книгата си "Апитерапия" д-р Стоймир Младенов препоръчва медът да се разтворя в минерална вода, алкално-сулфатна по състав, каквито са горнобанската, хисарската и меричлерсксата при чернодробни и жлъчни заболявания. Народната медицина препоръчва и комбинацията мед с извара 1:1 към диетата на хора, преболедували хепатит. Разбира се, и в този случай има доза.

Спомням си преди години човек, който беше станал пациент на проф. д-р Захари Кръстев, гастроентеролог, само защото беше изял един буркан мед за 2-3 дни. Все пак, внимателно с количеството и на меда!