Очите се нараняват от попадане на метални стружки и дървени стърготини, и от химическите вещества, използвани в бита. Децата травмират очите си по време на игра със стрелички и пружинки. Нараняванията по време на празниците са от неправилно боравене с фойерверките и от самоделни бомбички.

"Имало е случаи с фрактура на кости на орбитата на окото от тапата на шампанско”,

разказва офталмологът доц. д-р Руска Христова. "В очната клиника на болницата "Царица Йоанна” сме изваждали до 50 парченца чужди тела, които са попадали в окото и пространството около очната ябълка.” 

В лятно-есенния период по време на беритбата на плодовете стават битови травми от одраскване на роговицата на окото от листата и от клоните на дърветата. Дори обикновените слънчеви очила са ефективно предпазно средство за очите от одраскване.

Друга опастност за очите е използването на различни химически агресивни вещества в домакинството. Преди да боравите с тях, прочете упътването. Там обикновено пише: "Пазете очите си” или "Дръжте препарата далече от очите си”. За тази цел в аптеките има

предпазни очила с много широк диаметър. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Важно е да се слагат предпазни очила за механична защита на очите при извършване на ремонтни дейности вкъщи, при боядисване на врати, на прозорци, при пръскане на овощните дървета, при ремонтиране на автомобили, при извършване на дейност, при която хвърчат метални стружки или дървени стърготини, при наклаждане на голям огън. Нека и децата, когато играят със стрелички да слагат защитни очила. Особено важен момент е те да бъдат под наблюдение при запалване на фоерверките на частното парти.

"Да се празнува, да се весели човек, но в рамките на разумното”, препоръчва доц. д-р Р. Христова. Ето съветите й

какво да се направи при попадане на чуждо тяло или химикал в очите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Първото е да не се пристъпва към самолечение, освен ако това не е изгаряне на очите с някакъв химикал. Само в тези случаи

още на мястото, където е станало химическото изгаряне, очите обилно трябва да се измият с вода.

Във всички останали случаи, макар и да изглежда минимално нараняването с одраскване или убождане, трябва да се потърси лекарска помощ и то специализирана помощ от офталмолог. 

Когато се вижда, че стърчи чуждо тяло от окото, не е желателно близките да се опитват да отстранят това чуждо тяло.

То може да се окаже забито в обвивката на очната ябълка и при опита да бъде отстранено да доведе до допълнително разкъсване на очната ябълка. Попадането на трън или одраскване от клонка почти винаги водят до инфектиране на окото. Достатъчно е да поставите чиста кърпа върху окото, за да е спокойно и да не мига. По най-бързия начин отидете в спешен кабинет по очни болести, за да се направи компетентна диагностика и да се проведе правилното лечение.