Впечатли ме начина на д-р Дийпак Чопра за отказване от цигарите. Не е необходимо да се прави "клетвена декларация”, че ще спрете пушенето. В същото време си носите цигари, за да не изпадате в паника да просите цигара от непознат. Целта е да бъде избегната принудата, защото ако хората се откажат рязко и окончателно от навика, внезапното спиране на приема на никотин неминуемо увеличава стреса.

При отказването, като ключов момент, Дийпак Чопра изисква от своите пациенти  да обръщат внимание на автоматичните вътрешни импулси, които ги карат да посегнат към цигарите, и да се разграничат от тях.

За някои вътрешният импулс за пушене е вдигането на слушалката на телефона, за други - включването на телевизора, подхващането на разговор, или спирането да се хранят.

Вероятно всеки знае своите собствени импулси, но ако не ги знаете, отделете един ден, за да ги наблюдавате и ще установите, че пушите автоматично. Начинът, по който може да изключите този автопилот, е изненадващо прост:

Пушете съзнателно и обърнете внимание на акта на пушенето

Когато усетите, че палите цигара, спрете за секунда и се попитайте дали наистина искате тази цигара. Ако е така, излезте навън и седнете сам на спокойствие. Изпушете цигарата без да се разсейвате. Докато пушите, обърнете внимание на тялотото си. Почувствайте дима в дробовете си. Осъзнайте всяко усещане в устата, носа, гърлото, стомаха.

Извадете лист хартия или в компютъра веднага

запишете какво сте почувствали и времето, за което сте изпушили цигарата.

Продължете да записвате всяка цигара, независимо дали е била съзнателно или автоматично изпушена и как сте я почувствали.

Не се тревожете за това колко пушите, просто записвайте всяка цигара,

дори ако след разговор по телефона откриете, че не знаете как са се озовали трите угарки в пепелника. Постепенно ще станете съзнателен пушач, вместо автомат за пушене. Д-р Чопра споделя, че много пациенти намаляват цигарите от два пакета на 4 или 5 цигари на ден - количеството, от което наистина се нуждаят.

Намаляването е почти толкова важно, колкото и спирането. То подготвя пътя към пълното отказване и освен това намалява  прекия риск за вашето здраве. Опитайте - лошо няма!