Зеленолистните зеленчуци внасят ценни хранителни вещества в огранизма. Придават красив цвят, вкус и аромат на всяко ястие. Към тях се отнасят коприва, лапад, маруля, айсберг, зелена салата, кресон, рукола, зеле, броколи, глухарче, диво зеле, къдраво зеле, спанак, листа от цвекло. Основното кулинарно правило за тяхното приготвяне изисква

възможно най-кратка термична обработка.

Зелените листа на зеленчуците са богати на
- витамин С, който стимулира имунната система и предпазва клетките от стареене;
- витамин К, необходим за изграждане на костната структура и поддържане на вискозитета на кръвта;
- хлорофил - растителен пигмент, който предпазва от ракови заболявания;
- фибри/ целулоза - осигуряват нормална моторика на червата и регулират метаболитните процеси;
- желязо, магнезий, калий и др.

Листата на цвеклото съдържат оксалати, които пречат на усвояването на калция и не се препоръчват за хора с камъни в бъбреците и с подагра.

Тъмнозелените зеленчуци съдържат повече полезни за здравето вещества. Те присъстват основно в рецептите с вегетариански ястия.

Идеи за кулинарно експериментиране:

- Заменете стандартната зелена салата с рукола или кресон, от които салатата ще придобие леко пиперлив вкус за стимулиране на апетита. Втори вариант салата - накъсват се листата от цвекло без жилките, поръсват се със зехтин и лимонов сок. Според вкусовите предпочитания се добавят орехи, кубчета сирене или варено пилешко месо, нарязано на малки парченца.

- Супа от листа на цовекло може да се приготви по рецептите за супа от коприва и спанак.

- Задушени на пара, нарязани на едро листа от спанак (цвекло или къдраво зеле), поръсени със зехтини и соев сос, може да се намажат на препечена филийка за следобедна закуска. Задушен спанак с лук, пилешки гърди и топено сирене, да се предложи като основно ястие. Още в листа от диво зеле се завиват парченца печено пиле, подобно на "кьорави” сърми с кисело зеле.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

- Отлично се съчетават с яйца. 

За закуска може да се приготви омлет със задушени зеленолистни зеленчуци. За лека и бързо приготвена вечеря - киш или суфле от листа от цвекло (спанак). 

- Зеленолистни зеленчуци може да се сервират с морски дарове или със сьомга.

- Задушени зеленолистни зеленчуци с рикота и пермезан са чудесна цветна плънка за лазаня.

- Свежест в летните горещини ще внесете с витаминозен зелен шейк от пресни листа от цвекло с плодове и малко вода.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Опитайте да включите в семейното меню някои от непопулярните у нас зеленолистни зеленчуци като диво зеле, кресон, листа от цвекло, къдраво зеле, рукола.

Посланието на Хипократ е: "Нека храната бъде ваше лекарство, а лекарството - ваша храна." Правилно подбраната храна може да бъде лекарство.