Остеопорозата е заболяване на костната система. Причините са разнообразни. Недоимъчно хранене, лечение с кортикостероиди (като нежелана реакция) и хормонални нарушения. Затова остеопорозата най-често се наблюдава сред жените в периода на менопауза. При това заболяване се засяга изграждането на костната тъкан и резултатът е изтъняване и разрехавяване на структурата. Най-напред това се проявява в кръстните прешлени, на китката и петата. Иименно в тези части от тялото се извършва изследването за костна плътност – остеоденситометрия.

Остеопорозата е неприятна с това, че води до разрушаване на прешлените с болки в гърба, както и счупване на крайниците при леко невинно падане. Дори и за тези тежки последици ортопедите са изработили биологичен цимент , който се "инжектира” в деформираните прешлени - вертебропластика. Съществуват и лекарства, които допълват до известна степен нивото на калция в увредените кости.

Профилактика на остеопорозата

Физическа активност ежедневно

От детска възраст да се изгражда навик за спорт. Тогава е по-лесно и мъжете и жените да продължават да спортуват в годините напред, независимо от възрастта. Благодарение на физическото натоварване, съкращението на различните мускулни групи води до по-добро хранене на костната тъкан и снабдяването й с кислород. Така костната обмяна се подържа в равновесие.

Разходка на слънце

Thinkstock/Getty Images
Особено в слънчевите дни, разходките на открито са полезни както за децата, така и за възрастните. Ултравиолетовите лъчи са необходимо условие, за да се синтезира витамин D в кожата, необходим в синтезата на костите. Затова на бебетата, които са родини през зимните месеци, когато слънчевото греене е по-оскъдно, се препоръчва допълнително да се дава витамин D. Д-р Александър Шинков, ендокринолог от Унивеситеска болница "Александровска” обръща внимание, че най-новите изследвания показват по-ниско ниво на витамин D сред градските хора. Препоръката на ендокринолозите е в такива случаи е да се приема допълнително витамин D 3 на капки.

Пълноценно хранене

Разнообразие от плодове и зеленчуци и консумация на кисело мляко - традиционната българска храна, осигуряваща здраве и дълголетие. Включване 2-3 пъти в седмичното меню на рибни ястия, които съдържат така необходимите калций, фосфор, витамин А и витамин D.

Остеопорозата няма шанс при жени, които се хранят разнообразно, спортуват редовно и обичат разходки сред природата.