Летният сезон ни предоставя хранителни продукти, с които можем да си осигурим естествено хранене. Така наречената "жива” храна е богата на ензими, витамини, минерални вещества и водно съдържание. Ако искаме да се придържаме към натуралното хранене, е добре да знаем формулираните от Пол Брег три

основни правила за естествено хранене:

  • 3/5 от всички употребявани храни през деня да бъдат зеленчуци и плодове в суров или полусуров вид, т.е. задушени или на грил.
  • 1/5 от всички употребявани продукти през деня - натурални мазнини, пчелен мед вместо бяла захар.
  • 1/5 от всички употребявани продукти през деня - протеини от животински или растителен произход.

Тези пропорции показват количественото присъствие от различните видове храни в ежедневното меню на човек.

Съществува още едно разделение по групи на конкретните продукти по честотата на консумацията им:

Да консумираме редовно:

  • зеленчуци с ориз, царевица, картофи, елда, ръж, киноа
  • хляб - пълнозърнест, типов, ръжен, ръжено-пшеничен, царевичен

Да консумираме системно, но в малки количества:

  • сурови неосолени орехи, бадеми, лешници, слънчогледови и тиквени семки, кайсиеви ядки, сусам, кашу, шамфъстък
  • пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице, пчелен восък
  • кълнове от соя, люцерна, бобови и др.
  • зехтин и олио
  • суроватка, извара,обезсолено сирене, кисело краве мляко
  • фасул, леща, грах, бамя, нахут
  • кафява захар, кленов сироп
  • зеленчукови и билкови подправки - лук, чесън, праз, магданоз, чубрица, джоджен, девисил, ким, кимион, копър, риган, канела, босилек, червен пипер, черен пипер

Да консумираме в малки количества:

  • прясно месо - пилешко, агнешко, телешко, прясна риба
  • сметана, масло, кашкавал
  • фъстъци, бакла
    • топлинно обработени оксалатни зеленчуци - спанак, киселец, ревен, лапад, цвеклови листа както и сини сливи. Те могат да се употребяват по-често в суров вид. 

    Да не консумираме дори и в малки количества:

    • тлъсто месо, замразено месо, месни и рибни консерви, пушени меса, колбаси, свинска мас, карантия
    • пушени сирена, майонеза, гъби, патладжани
    • сладолед, какао, кафе, газирани напитки, бяла захар, захарин, храни с изкуствени оцветители, консерванти
    • много люти и много солени храни, всички пържени храни, престояла храна

    Логиката на натуралното хранене е, че чрез храненето поддържаме тялото си здраво, силно и енергично. Но, ние се храним не от погълнатото количество храна, а от усвоената от нашия организъм качествена естествена храна.

    Повече по темата може да прочетете в "Енциклопедия за здраве „Дар” 1-ва книга.

    Снимка: freedigitalphotos.net