В София гостува д-р Пема Цецо, една от превеждащите "Джуд-Ши” - древен трактат по медицина, който съдържа все още неразчетени знания, зашифровани на алегоричен тибетски език.

Тя е завършила колежа по тибетска медицина и разказва, че  при завършване на своето обучение бъдещите лекари получават аудиенция при Негово Светейшество Далай Лама. Той дава своята благословия на всеки от тях лично, като ги приканва да се грижат за доброто на всяко живо същество.

Работила е в клон на клиниката на Далай Лама в Бомбай, където основно e лекувала  пациенти с онкологични заболявания. Клоновете на клиниката на Далай Лама само в Индия са 52.

За етиката на тибетския лекар д-р Пема Цецо подчертава, че заедно със знанието лекарят трябва да притежава и

състрадание към пациента

По време на разговора с лекаря хората споделят за много свои състояния и когато това предизвика съчувствие у лекаря, той предписва правилното лекарство, а лечението върви много по-добре.

Според тибетската медицина ние не боледуваме само физически. Умственото ни състояние е тясно свързано със заболяването. Според д-р Пема Цецо основа на

нашето заболяване е нашето невежество, незнание

Оттам възникват "отровите” в организма. Източници на болести са въвличащите в страдание емоции като например страстното желание или омразата. Когато имаме привързаности, заблуди или изпитваме завист и алчност като начало се нарушава съня, но след това се "отваря пътят" на болестите.

За контакт с д-р Пема Цецо - Център по алтернативна медицина в София, ул. "Райко Жинзифов" 20, бл. 11, вх. 4, тел. 024807176