Безспорната причина здрави хора да бъдат с прекалено ниско тегло е недостатъчното хранене. Ако водят дневник каква храна и в какво количество консумират през деня, сами ще установят защо стрелката на кантара не помръдва и със 100-тина грама в повече. При хората, които искат да наддадат килограми се следи как да се увеличи енергоприхода, за да има калориен излишък, който да се складира в тялото.  

Ето няколко универсални съвети за покачване на теглото  

Не пропускайте закуската. Това е чудесно време да захраните нуждаещия се организъм с енергия.

Хранете се не по-малко от пет пъти дневно, по възможност през равни интервали. Когато само едното ядене е било обилно, не означава, че за деня консумираната храна е много.

Започнете да следите храненето си внимателно за целия ден. Увеличете дневните калории с около 10%. Трябва да ядете повече от калорийния си разход, за да качвате на тегло.

Важни конкретни съвети за храненето на слаби хора

Не прекалявайте с фибрите. Те забавят изпразването на червата, карат ви да изпитвате ситост, а повече фибри може да предизвикат липса на апетит. 

Увеличете консумацията си на калорична храна: сокове или нещо друго с калориен подсладител, сладка, вафли, сладкиши, торти, мед, дресинги на салати и майонеза, бял хляб, макарони, картофи, баници, пици. 

Консумирайте протеини: месо, риба и яйца. Всеки ден пийте пълномаслено прясно мляко с мед. 

Тънката фигура е сред причините за създаване на комплекс за малоценност, въпреки че сред момичетата в тинейджърска възраст има тенденция да се стремят към най-малките размери дрехи. Специалистите по поведенческа психотерапия съветват за приемане на собствения външен вид на тялото такова, каквото е. Използвайте утвърждението "Обичам тялото си!”