Всички познаваме древната мъдрост „Здрав дух, здраво тяло”. Съвременната наука, вече разполага с инструментите, за да обясни защо е така, докато предците ни са го извели интуитивно.

Най-хубавото е, че все повече области на познание се обединяват, за да изградят една по-цялостна грижа за лечение и превенция на проблемите, свързани с душата и тялото ни. Колкото повече насоки имаме как да поддържаме и развиваме здравето си, толкова по-пълноценен и удовлетворителен живот ще водим.

Доскоро медицината се занимаваше със соматичните нарушения, психологията с душевните болки и терзания, екологията с проблемите на средата, в която живеем и т. н. Сега в света навлиза идеята за холистичния (цялостен) подход, който ни подсказва, че всичко е свързано, че не можем да отделим тялото от психиката, човека от средата, в която функционира, ако искаме да разберем какво се случва с нас и защо се случва. Колкото повече фактори отчитаме и познаваме, толкова по-пълна и надеждна ще е картината, която наблюдаваме.

Ще дам пример в подкрепа на казаното дотук – всяка една емоция, която изпитваме, представлява биохимична реакция в тялото. Ако сме гневни, се учестява пулсът, покачва се киселинността в организма, повишава се нивото на определени хормони (адреналин например), активират се определени мускулни групи. Ако сме радостни, се вдига нивото на ендорфин и имунната ни система става по-силна. По този начин емоциите и чувствата ни въздействат върху органите и функциите им. Същото обаче важи и с обратен знак – промените в тялото ни се отразяват на настроението, преживяванията и мислите ни. А тялото и психиката ни, пък са изложени на въздействия от  средата – въздух, храна, стрес, мода, климатични условия.

Затова, ако искаме да се чувстваме добре, е важно да обгрижваме и развиваме всички измерения на живота ни. За тази цел е добре да повишим нивото си на осъзнатост, а това е пряко свързано със себепознанието.



Всеки човек е една вселена и като всяка вселена, той притежава богатства, възможности, ресурси, тайни, загадки, закони и сили, на които се подчинява. Колкото по-добре познаваме вселената си, толкова по-добре живеем в нея, толкова по-уютно и сигурно се чувстваме там.

Себепознанието е пътешествие навътре в нас, приключение, в което да открием и опознаем по-добре себе си, за да се чувстваме уютно в собствената си кожа или метафорично казано: Опознай вселената си, за да я обикнеш и развиеш.

Как себепознанието ще ни помогне да живеем по-добре?!

Ако се замислим, ще открием, че повечето проблеми, трудности, страхове, комплекси, тревожност се дължат на липса, недостиг или изкривяване на информацията. Себепознанието ни дава възможност да боравим с повече и по-качествена информация, за нас самите, и така създава чувство на увереност, сигурност и стабилност. Кой не си е задавал въпроси като: Как функционира моето тяло; как работи психиката ми; защо изпитвам страх, болка, гняв; kак да контролирам емоциите си; как да се справя със страховете си; как да преодолея срама си; как да изразя желанията си; как да направя сполучлив избор; как да определя целите си; как да изградя удовлетворяващи взаимоотношения с околните; какво е здравословно за мен и какво ме разболява?

Отговорите на тези въпроси са в самите нас – трябва само да ги открием. Освен това, ако разберем собствената си вселена, ще можем по-лесно да разберем и приемем чуждата. А това чувствително ще подобри връзките и комуникацията ни с околните, които се явяват средата, в която функционираме.