Когато стягаме багажа за дългоочакваните почивни дни и пътувания, трябва да намерим място и на домашната аптечка. Тя ще ни помогне да предотвратим или намалим вероятността от неприятните изненади и обичайните опасности, дебнещи ни през летния сезон.

Медузи

Разпространените в Черно море два вида медузи - Aurelia aurita и Rhizostoma pulmo не са особено опасни – обикновено те предизвикват само кожни реакции – сърбеж, зачервяване и обриви. През последните години обаче по българското крайбрежие са забелязани медузи от вида Mnemiopsis leidyi. Предполага се, че те са навлезли в Черно море от Средиземно море през Босфора. Този вид медуза вече е опасен. Той е отровен и може да предизвика по-сериозни усложнения, дори парализа. Ужилването от такава медуза изисква незабавна медицинска помощ. Докато тя се отзове, не бива да се предприема каквато и да било интервенция. Единственото разрешено средство за облекчаване на засегнатото място е налагане с компрес, напоен с винен оцет.

Отровни растения

Ако сте на излет или на почивка сред гористи местности или в планината, имайте предвид, че не всички растения са безобидни. Най-добре е предварително децата да бъдат предупредени да не късат и да не си играят с каквито и да било представители на зеления свят. Има много видове и подвидове, които са отровни или предизвикват алергии. Особено опасни сред тях са отровният бръшлян, отровният дъб и отровната смрадлика. Растенията не са много токсични, но съдържат дълготрайно лепкаво масло, наречено урушиол, което причинява сърбеж, обрив и поява на мехури по кожата. Последните се появяват в рамките на часове или няколко дни. Обривът обикновено трае до две-три седмици. При всички случаи обаче е задължителна консултация с лекаря, който най-добре ще знае какво лечение да се предприеме.

Ухапване от комари

Комарите са не само досадни, но и особено опасни за хора и деца, които са алергични към тяхното ухапване. Освен това и най-невинното ухапване от комар може да предизвика инфектиране. За да предпазите себе си и децата от нахалните кръвопийци, преди да излезете, се уверете, че сте предприели необходимите мерки (репеленти, мехлеми и т.н.).

Кърлежи

По време на разходка сред природата особено внимателни бъдете към едни други дребни кръвопийци, които дебнат по пасбища, ливади и най-обикновени тревни пространства и градинки – кърлежите. Те могат да се прикрепят към кожата, само докато преминавате през тревата. Тяхното ухапване в повечето случаи не е сериозна заплаха за здравето. Но, имайте едно наум, понякога коварните животинки са преносители на опасни заболявания, включително Лаймска болест. Ухапването от кърлеж може да предизвика алергична реакция. В такива случаи е наложително своевременното му премахване по правилния начин. За да намалите до минимум опасността от ухапване, не забравяйте преди излизане, да третирате откритите части от тялото с предпазващи репеленти. Избягвайте затревени пространства, особено пасбищата.

Змии

Когато сте на планина или на скалистото крайбрежие, трябва да знаете, че нагорещените от слънцето камъни са любимо местенце за припек на опасни влечуги. Особено предпазливи трябва да бъдете към отровните змии, от които у нас най-разпространени са пепелянката и усойницата. Навременно оказаната помощ със съответния "противозмийски" серум или друг противоотровен медикамент отстраняват опасността за живота на потърпевшия след ухапването.

Ужилване от пчела

Повечето реакции вследствие на ужилвания от пчели са сравнително безвредни. Обикновено те причиняват леко подуване, болка и сърбеж. Тежките алергични реакции при някои хора се характеризират със симптоми като обрив, подуване на устата или гърлото и затруднено дишане. В такива случаи се прибягва до адреналинова инжекция и незабавно се търси медицинска помощ. В случай, че нямате алергия от ухапване от пчела, първото нещо, което трябва да направите, е да извадите жилото, да почистите ужиленото място и да поставите лед или компрес с оцет.