Виждането е естествен процес, който не изисква усилие. Ние наблюдаваме света без да  употребяваме воля. В условията на 21 век предизвикателствата пред очния ни анализатор са много високи. Принудени сме постоянно да гледаме фокусирани на близко разстояние от момента, в който тръгнем на училище. Все по-голям е броят на хората, които прибягват до корекция на зрението чрез носене на очила и лещи, или се подлагат на операции.

Как да помогнем на очите си?

Първото е да се преборим със стреса и напрежението. Учените са установили, че очите не почиват по време на сън, ако съществува хронично умствено пренапрежение и умора. Затова е необходимо да се постигне пълна релаксация.

Ето едно упражнение за релаксация на очните мускули

Необходими са поне 5 минути. Седнали с изправен гръб, с дланите покрийте двете очи с кръстосани пръсти върху челото.

Целта е докато очите ви са покрити и спокойни, вие да гоните мислите от болезнени въпроси и неразрешените дилеми. Ще се убедите, че има полза от това упражнение, защото изчезва болката, причинена от взирането, например при чертане, шиене, четене или писане на компютър.

За да се подобри достъпа на кръв и кислород  до мускулите,

които движат очните ябълки, направете още едно упражнение. Без да въртите шията и главата погледнете бавно и задръжте погледа си към дясното рамо за 1-2 минути. След това затворете очи и направете почивка.  Бавно само с очите, този път погледнете към лявото рамо за 1-2 минути. Отново затворете очи и направете почивка. Целта е да бъдат активирани останалите мускули на очите, различни от тези, които използваме с фиксиран поглед в екрана, клавиатурата, документите, учебниците.

Ежедневното натоварване на очните мускули при взиране на близко разстояние невроофталмологът д-р Венцеслава Недева сравнява с преумората на ръката, която държи продължително 10 кг. Тя препоръчва почивка за очите след всеки 40 минути взиране, която може да включва както упражнения с очите, така и гледане на по-отдалечени обекти навън към природата.

Освен това развийте вкус към морковите и боровинките

Тези свежи храни са полезни за ретината на окото, затова си осигурявайте сокове от тях или ги яжте в суров вид.

В следобедните часове освежете с вода лицето си, като напълните дланите си със студена вода и наплискате отворените си очи. Това ще подобри циркулацията на кръвта и лимфата, и съответно - метаболизма в очния апарат.

Излишно е да напомням, че когато погледът ви е бил вперен в компютъра през целия работен ден,

поне вечерите у дома трябва да  дадете почивка на очите си

Изявявайте се като добри кулинари, срещайте се с близки  и с приятели, ходете на разходка, играйте с децата и домашните любимци, но не сядайте отново пред компютъра, дори за забавление. Вашите очи крещят за почивка.