Над 30% от българите има проблеми със зрението.  Според някои проучвания 80% от хората на възраст над 45 години у нас задължително носят очила.Тези високи показатели говорят за тотална липса на профилактика в България. За да бъдем спокойни, че зрението ни е стабилно, е необходимо да посещаваме офталмолог поне един път годишно.

Голяма част от хората, които имат нужда от корекция на зрението, са изправени пред дилемата дали да носят очила или контактни лещи. Сред по-възрастната част от населението все още витае схващането, че лещите са вредни за очите, което от своя страна отдавна бе опровергано от лекари и експерти.

Ако и вие сте изправени пред избора очила или лещи, нека ви изброим предимствата на контактните лещи, като по този начин се надяваме да  улесним избора ви.

За някои хора лещите може да се окажат по-добре за самочувствието им.

Липсата на рамки, каквито имат очилата, дава възможност за по-голямо зрително поле. По този начин човек вижда доста по-добре заобикалящото го пространство. Обяснението за това е, че контактните лещи са непосредствено до роговицата на окото, докато стъклото на очилата е доста по-далеч.

При пациенти със силно изразено късогледство, далекогледство и астигматизъм се получава по-добро зрение с контактни лещи в сравнение с очилата. Не се получават отблясъци, които са типични за диоптричните стъкла. Няма го и неудобният натиск на рамки върху носа или зад ушите. Допълнително удобство създава фактът, че контактните лещи не се разместват, не се запотяват  при температурни разлики и не се мокрят при дъжд.

Пациентите, които се нуждаят от очила и за близко, и за далечно виждане, могат да използват лещи за далече, а за близко четене да слагат очила и лещи едновременно. Единственото условие е да имат два чифта очила за четене – едните при използването на лещи, а другите при четене без.

Лещите са неподходящ избор за хора, на които ще им е трудно да свикнат с факта, че за да ги сложт, трябва да си докосанат окото. Освен това лещите изискват повече грижи от очилата. Повечето видове се свалят вечер и се слагат във физиологичен разтвор. Въпрос на избор е дали това би ви попречило.

Постоянното носене на контактни лещи при късогледство намалява, макар и минимално, темпото на увеличаване на диоптрите, защото контактната леща е по-близо до окото. Въпреки всички техни качества обаче, се препоръчва редуване на носенето на лещи и очила, за да може окото да получава достъп на кислород по естествен начин. При стандартни контактни лещи се препоръчва да се носят по 8 часа на ден, като минимум 2 дена в седмицата трябва да сте постоянно с очила.