Хората с хроничен гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника знаят, че през пролетта оплакванията се подновяват. Това има своето научно обяснение. В междинните сезони организмът страда от недостиг на витамините В и С, които участват в естественото обновяване на стомашната лигавица.

В желанието си да отслабнат много жени се ориентират към изцяло зеленчукова или плодова диета. Но, целулозната храна допълнително раздразва увредената вече стомашна лигавица.

През пролетта храносмилателната система работи по-активно. Обмяната на веществата се ускорява. Клетките започват да се делят и да растат по-бързо. В комбинация с неправилно хранене и стресови ситуации не може да се избегне неприятното изостряне на язвата и гастрита.  

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Хората, на които стомахът е "слабо място”, трябва да знаят с какво и как да се хранят.

Бързото хранене и недостатъчното сдъвкване на храната претоварват работата на стомаха.

Охладените храни и горещите ястия дразнят стомашната лигавица.

Пропускане на храненето през деня и прегладняването са вредни.

Прясното мляко първоначално неутрализира киселините, но по-късно стимулира тяхното отделяне.

Храните, които трябва да бъдат избягвани при киселини в стомаха са: тлъсти меса, пържени храни,пикантни подправки, шоколад, маргарин, кафе, чай, алкохол, защото изискват за обработката си по-голямо киличество стомашни сокове, дори създават излишък от тях.

Точно сега през пролетта и около големите празници, препоръчителните храни за облекчаване на парене от киселини в стомаха са: риба на пара и птиче месо - варено или печено, яйца, зърнени храни, заради витамините от групата В.

Зеленчуци - да, но под формата на пюре, супа, суфле на пара. 

http://ladyzone.bg/video/zdraven-blog/hranitelni-navici-sreshtu-kiselini-v-stomaha.html 

Морковеният сок и бетакаротините в него стимулират възстановяването на стомашната лигавица. Сокът и супата от моркови са подходящи  и за малки деца, които са с нарушено храносмилане.

Свежият зелев сок е много важен за храносмилателната система. Той също намалява киселините. Изстисква се сокът от 3 зелеви листа и се смесва с 2 чаши вода. Приема се два или три пъти пред деня на гладно.

За временно намаляване на болката и дискомфорта може да използвате 10 капки ментов екстракт, разтворени  в 100 мл вода, или чай от мента.

Гастритът и стомашната язва са в резултат от нарушено равновесие между образуването на стомашна киселина и поддържане на защитната бариера на лигавицата, която зависи от секрецията на простагландините. 

Пушенето на никотинови цигари засилва образуването на стомашен сок и повишава неговата киселинност.

Нестероидните противовъзпалителни средства, често приемани заради  простудите през този сезон, са най-честата причина за обострянето на стомашните язви и гастритът.

Когато болките в стомаха се дължат на хеликобактерна инфекция се провежда антибиотично лечение, назначено от лекар.

Снимка:Thinkstock/Getty Images