Депресията е най-често срещаното психично заболяване. Това състояние може да бъде преходно, ако човек е нещастен от скорошно разочарование, но може да се задълбочи и задържи дълги години до загуба на интерес към живота. Хората, страдащи от разстройства на настроенията, трудно могат да обяснят мислите си и често остават нелекувани.

Когато човек има все още надежда, концентрация и контрол върху мислите си, може да му се помогне само с психотерапия.

Възникването на всяка мисъл е физиологично действие в мозъка. Ако се е получил дисбаланс в биохимичните вещества, предаващи нервните импулси (невротрансмитери), дори и да има желание да контролира мислите си, човек може да изгуби контрол върху тях.  

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Доказано е, че психичните заболявания са в резултат на химичен дисбаланс, свързан с контрола на настроението.

Има известна генетична предразположеност и тогава депресията може да се развие и при незначителен стрес. Когато се проведе медикаментозно лечение и се коригира химическия дисбаланс, човек вече е способен да се справя със стреса, тъй като е възстановен контролът върху мислите.

Депресираните хора трудно заспиват поради бушуващите мисли в ума. Много от тях се съуждат в 4 часа сутринта и не могат да заспят повече. Други използват съня като бягство от нежеланата действителност. Интересите и способността за радост изчезва. Загубва се интерес към всичко в живота. Ежедневните отговорности стават непосилни.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Общуването става трудно. Плачът е често явление. Търси се вина в членовете на семейството за това, че се чувстват нещастни. Не е задължително всяко от тези оплаквания да е индикатор на психично заболяване.

Коварството на депресията е, че човек започва да приема своите емоции за норма и счита, че няма нужда от противодействаща терапия.

Депресията усилва физическата болка, блокира комуникацията, променя навиците за хранене и сън. Тя е болест и пациентът не може да се справи сам с нея. Не може да се изгони с добри пожелания.

Според д-р Грант Мулен: "Необходимо е специфично медицинско лечение на разстройствата на настроението с лекарства - антидепресанти, които възстановяват нормалния баланс на невротрансмитерите. В резултат на това се възстановяват кнонцентрацията, контролът на настронението и натрапчивите мисли спират.”

Снимка:Thinkstock/Getty Images