Многократно измерени стойности на кръвното налягане по-ниски от 110/70 mm/Hg показват, че кръвообращението е отслабнало. Някои млади жени познават оплакванията - виене на свят, неспособност да стоят дълго време прави, главоболие и умора от сутринта, които се обясняват с ниското кръвно налягане (хипотония).

Кръвното налягане може да бъде стабилизирано от сутринта чрез редуването на горещия и студения душ. Този специален душ оказва освежаващо и стимулиращо действие. 

Охлаждащата процедура при сауната е от особено значение при хората с ниско кръвно налягане.

Сауната е добро средство, стига кръвното ви налягане да не е твърде ниско. В началото сядайте на долната пейка и излезте само след няколко минути.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Кръвообращението на цялото тяло се подобрява от изтъркване на кожата на тялото с четка за гръб

или шведска ръкавица за 3-5 минути. Изнеженото ви тяло отначало може да намажете със зехтин. Подсушете се с груба хавлиена кърпа. Резултатът е зачервено и затоплено тяло от засиленото кръвообращение.

Съвременният начин на живот се характеризира с все по-масово обездвижване на хората. Проблемът обаче е в това, че кръвообращението не е пригодено за толкова ниско натоварване. Сърцето изпомпва с понижен капацитет, съответно на нуждите на тялото.  

Сутрешното неразположение и отслабнало кръвообращение могат да се преодолеят за няколко месеца,

ако започнете да бягате или да карате колело три пъти в седмицата. Това ще ви помогне да поддържате висок тонус на кръвообращението. Винаги се качвайте по стълбите, вместо с асансьора. "Упражнявайте се всекидневно за силно сърце. Чрез подходяща диета и всекидневни упражнения, ще усетите огромна разлика в начина, по който се чувствате! Вие ще преливате от жизненост и енергия”, Пол Брег.

Бързото ходене е най-простото и най-добро упражнение за силно сърце.

То е най-достъпния начин за снабдяване на тялото с кръв, обогатена с кислород. Когато сте на работа, правете упражнения за подобряване на кръвообращението. Едно от тях е "вятърна мелница” за повече енергия. В стоеж с прибрани крака, изправена гръбначен стълб и глава, завъртете опънатите ръце напред 10 пъти. Постепенно увеличавайте скоростта на въртене. След това завъртете ръцете назад. Необходими са само няколко минути. Правете ги два пъти дневно, ако работата ви е седяща.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Разходките са отлично средство, както за тонизиране на сърцето и стабилизиране на кръвното налягане,

също така и за намаляване на стреса и подобряване на общуването с близките хора. Не забравяйте да изпивате по 6 - 8 чаши вода всеки ден.