.
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Недостигът на витамин D през бременността е пагубен за развитието на детето

Евгений Милов | преди 35 седмици
бременност
Снимка: iStock
Дефицитът засяга двигателните способности и социалното развитие на децата

Недостигът на витамин D през бременността се отразява негативно върху двигателните способности и социалното развитие на децата.

Дефицит на витамин D през бременността е свързан с по-слаби резултати на предучилищни тестове за развитие на двигателните способности при децата на 2,5 г., като същевременно недостигът оказва негативно влияние върху социалното развитие при децата на 3,5 г.

Резултатите от съвместно изследване на британски учени от "University of Surrey" и "University of Bristol" сред над 7000 двойки майка-дете обаче не откриват взаимовръзка между нивото на витамин D при майката и когнитивните способности на детето от 7 до 9 години.

бременност
Снимка: iStock

"Не трябва да се подценява недостигът на витамин D, който е важен за развитието на мускулите и опорно-двигателния апарат. Изследването сега разкрива, че ниските му нива у бременните могат да повлияят и върху развитието на децата в ранните етапи от живота им", коментира ръководителят на изследването д-р Андреа Дарлинг. 

Взаимодействието между витамин D и допамина в ембриона е жизненоважно за неврологичното развитие на областите в мозъка, свързани с двигателните способности и социалното развитие. 

Пълните резултатите от научното изследване са публикувани в списание "British Journal of Nutrition". 

Витамин D през бременността предпазва от детска астмаНеобходим е десетократно по-висок ежедневен прием от препоръчвания
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Били ли сте жертва на сексуално насилие?