Навън температурите са около нулата и през деня, но на улицата се срещат хора без ръкавици и без шапки. Преди обяд се разминах с мъж, който беше в модно сако, без яке или палто, без шапка, без ръкавици, но очевидно на него не му беше студено – вървеше без да бърза и не зъзнеше. В такива случаи може да се каже - закален човек.

Голяма част и мъже и жени забравят или нямат навика да носят шапка. Затова припомням, че вирусните и бактериалните инфекции през зимата започват след намръзването.

Хремата, болката в ушите, синуитите, лицевата невралгия са заболявания, които се отключват от ходенето навън именно без шапка,

без наушници и без шал.

Създадени са толкова удобни плетени модели, които могат да се поберат в джоб и във всяка дамска чанта. Не е основателно да не се слага шапка, само защото ще си развалите прическата или шапката не ви стои добре. Цената е висока – поредна простуда, грип, синуит, главоболие и т.н.

Децата си трябва също да научим чрез примера си да носят шапки през зимата.

Качулката на якето не замества шапката

Ако разчитате на нея да ви стопли, носете наушници или ленти през челото. Качулката на якето топли тила, но не челото и ушите. Това е начина да не се обади синуита или болката в ушите.

Грижата ви за гърлото през зимата е носенето на блузи и пуловери с поло яка. Другата добра възможност е носенето на топъл мек шал, който да обвива шията плътно до ушите.

Тези принципи на запазване на тялото от премъзване са подчертано изявени в облеклото на скиорите и сноубордистите. Няма такъв, който да се пързаля без шапка или без ръкавици, а якетата им са с високи яки, които покриват плътно врата.

Обяснимо е, че за да се опазим здрави в зимните условия, подборът на дрехите и начинът на обличане са много важни.