Обувките на една дама трябва да са красиви, атрактивни, модерни, интересни, но първото условие за ежедневните обувки е да бъдат удобни. И най-скъпите обувки, ако не са поръчка, се случва да ви убиват в началото. Никак не е приятно да се сдобиете с болезнен мазол или раздразнена кожа на петата или по пръстите.

Ходенето с остри обувки на висок ток през целия ден непрекъснато създава ортопедични проблеми с болки в свода на стъпалото, контрактури на сухожилията и разрастване на кокалчетата с деформация на стъпалото.

Кои са удобните обувки

- Не са чуждите обувки, защото са деформирани по особеностите на стъпалото на другия човек.

- Обувки по мярка, без да притискат пръстите на краката. Когато те се притискат едни в други, ноктите започват да се врязват в съседните меки тъкани и се получава врастнал нокът. 

- Тези обувки, на които вътрешната част е от естествена кожа са по-меки и не запаряват.

- Обувките с форма най-близка до формата на вашите стъпала - широки или тесни, с висок или нисък свод. 

- Обувките със стабилен по-широк ток не по-висок от 3-4 см.

За да не се оплаквате от болки в стъпалата в края на деня, сменяйте различен модел обувки всеки ден. Това е най-щадящо за здравето на стъпалата, които понасят изцяло тежестта на тялото при стоене и ходене.

При нужда облекчавайте болките от неудобни обувки с масажи на стъпалата. Овлажнявайте кожата с крем за крака. За ограничаване на травмата от неудобни обувки използвайте специални меки пръстени и лентички за пръстите, петата или ходилото. Ноктите изрязвайте внимателно и ги оформяйте с пиличка, защото дълбокото изрязване на ноктите позволява лесно да се нарани кожата и да се инфектира.

Как още да облекчите уморените си крака четете нататък.