"Не се отчайвайте от нищо! И в най-тежките мигове Съдбата винаги оставя една малка вратичка за изход”. (Мигел де Сервантес)

Колко отчаяние трябва да се е насъбрало в едно човешко сърце, за да загуби вкуса към живота? Може ли да бъде предусетена тази тенденция на пълно объркване и да се отреагира по възможно най-човешкия начин със зачитане и подходящо внимание, така че човекът, който започва да губи смисъла на своето съществуване, да осъзнае и усети своето единствено и неповторимо място в този свят?

Основната причина за близо половината от всички самоубийства по света се оказва любовта и произтичащите от нея проблеми - когато е несподелена или пък се стигне до изневяра. Това обобщение прави д-р Тотко Найденов в новоизлязлата си книга "Джобен гид за любовта и секса”. Други причини могат да бъдат финансов банкрут, скръб след загуба на близък човек, конфликтите между родители и деца, сексуалните неблагополучия.

Различни са мотивите за самоубийства и на редица популярни личности през вековната човешка история, които д-р Найденов описва. Състрадателното му сърце умолява: "Вие - съсипаните и обезверените, уморените и разочарованите, огорчените и обидените, разлюбените и изоставените, които сте толкова чувствителни и психически рухнали, че сте решили да посегнете на себе си, просто отложете и дочакайте до сутринта. Утрото е винаги по-мъдро от вечерта! Размислете внимателно и трезво, овладейте болката и разочарованието и знайте, че след нощта винаги идва ден, винаги изгрява слънце!”