Много рядко ще срещнете човек без никаква бенка по кожата. В миналия век при гримиране някои жени дори са добавяли изкуствена бенка на лицето си за повече чар. Затова пък сега, в условията на озонова дупка и силно изригващо слънце, повсеместно се използват слънцезащитни кремове и лосиони. Дерматолозите обръщат внимание през лятото

фотозащитният крем да се нанася върху лицето, деколтето и ръцете,

а при носене на къси поли и къси панталони и върху краката, дори в градски условия. Тъй като най-податливи на слънчево изгаряне са хората с бяла кожа и руси коси, те би трябвало да купуват от слънцезащитните средства с най-висок фактор. Нанасянето на кремовете и лосионите трябва да става 10-15 минути преди да се излезе навън. Най-безопасното време за плаж е до 11 ч. сутрин и след обяд - от 16 ч. На плажа след всяко влизане във водата добре е отново да се нанесе от фотозащитното мазило, особено прецизно върху участъците, където има бенки.

Защо толкова внимание се обръща на бенките?

Защото тези безобидни по-силно пигментирани петънца по кожата, под въздействие на слънчевата радиация, могат да се изродят до бързонапредващия кожен рак, т.нар. "меланома малигнум". Когато е установен рано, меланома малигнум може да се излекува чрез операция, лъчелечение или със съвременни локални средства.

Бенките са чаровни, но бъдете наблюдателни променят ли формата, цвета и големината си

През лятото на басейна или на морския бряг човек има време да огледа прецизно своята кожа за наличието на бенки, а също да прегледа гърбовете на своите деца и близки.

Мой познат, който лятно време прекарваше по-голяма част от деня на открито, си поставяше тънка лепенка върху бенката на ръката си. Така той я предпазваше не само от слънчевата радиация, но и от физическо нараняване. Той знаеше, че трябва да я наблюдава дали нараства, дали се променя по цвят и форма. Това важи за всеки, който има по-забележими бенки по тялото.