С настъпването на хладните и ветровити дни, адаптирането към по-топли дрехи не е проблем за повечето дами. Не бива обаче да забравяме и грижите за здравето си. 

Есента е сезонът с най-шарената палитра, с най-много вкусни зеленчуци и плодове, с най-богато мляко, с най-крехки ядки. Лесно е да се види как природата ни казва: взимайте с пълни шепи от това изобилие - идва зима. Денят се скъсява и ни шепне: почивайте си повече, поспете си. 

Основната цел през този период е да предпазим тялото от простудни заболявания, да редуцираме стреса от резките температурни разлики между закритите и открити пространства, да си осигурим достатъчно сън, почивка и време за спорт. 

Ето няколко лесни начина да започнете с есенната адаптация още утре:

1. Заменете студените салати с топли


  Есента е сух и студен сезон, затова приемането на суха и студена храна не се препоръчва. Повечето любители на салатите може да се разочароват, но не бързайте – има много есенни зеленчуци, които са изключително вкусни и топли. Може да приготвите салата от сварени на пара моркови с ядки и копър, вкусна комбинация от печена тиква, спанак и сушени доматчета, салата от печени гъби, брюкселско зеле и синьо сирене – изборът е много богат, остава само да си ги приготвите.

2. Припомнете си как се готви бульон

Имунната система зависи в голяма степен от състоянието на храносмилателната ви система. За да си осигурите оптимална защита срещу различни патогени, както и да се предпазите от чувствителност към различни храни, започнете да приготвяте бульон от кости поне веднъж седмично. Накиснете костите във вода със супена лъжица оцет и ги варете на тих огън поне 4-6 часа, като доливате вода ако е нужно. Така приготвения бульон може да използвате за приготвяне на всякакви бистри и крем супи.

3. Заместете кафето с чай от джинджифил

Чай от корен от джинджифил може да приготвите лесно като залеете 3 тънки резенчета с 250 мл. вряща вода. При желание подсладeте с мед или овкусeте с лимон. Тази напитка не само освежава, но и засилва имунитета и помага на тялото да се пребори с течащия нос и раздразненото гърло, ако вече сте настинали. Чаят от джинджифил успокоява стомаха, подпомага храносмилането и не напряга нервната система, както черният и кафето.

4. Обърнете внимание на почивката

Есента е сезон, когато повечето от нас работят по-усилено отколкото през лятото. Трафикът се сгъстява, ангажиментите зачестяват, децата са на училище, имаме да свършим милион неща и времето не стига. Преди да се затичате към аптеката, помислете как може да почивате по-пълноценно. Лягайте си навреме и спете в тъмно помещение, намерете време за медитация и задължително взимайте по 2-3 почивки дневно, в които поне за минута да дишате дълбоко за да укротите стреса
 
Със съдействието на www.artofrealfood.com