В продължение на 50 годишен живот сърцето почива само 8 часа в промеждутъците между ударите за 1/6 от секундата. Затова ние трябва да пазим от претоварване своето чудесно сърце.

Здравото сърце напомня за себе се всеки път, когато имаме силни изживявания - смеем се, влюбваме се, разочароваме се, скърбим и тогава сърцето прескача, учестява се, дори го усещаме да бие лудо. Но всичко това не е притесняващо и не е белег за сърдечно заболяване. Здравото сърце има огромни адаптивни възможности да поеме както значителни физически натоварвания, така и силни променливи чувства, характерни например за тинейджърската възраст.

Особено разрушителни за сърцето се оказват негативните емоции като ярост, злоба и отмъстителност

Сърцето е болно, когато много често започнем  да  усещаме:

  • Тежест в сърдечната област и затруднено дишане
  • Чувство за прескачане на сърцето
  • Задъхване при ходене и изкачване на стълби
  • Липса на сили за всякаква физическа дейност

Първото нещо, което можете да направите, когато се появят подобни оплаквания, е да си дадете почивка и да се наспите.

Най-добрият съвет за здраво сърце, е да простите и да забравите

Ако след почивката оплакванията от сърцето не отмина, проверете какво е кръвното ви налягане. Съвременните апарати за кръвно налягане отчитат и пулса, който показва ударите на сърцето по ритъма на изтласкването на кръвта в артериите. Ако ползвате по-стар апарат за кръвно налягане,

сами си измерете пулса.

С двата пръста на едната ръка напипайте пулсиращата артерия върху вътрешната страна на китката от страната на палеца, така че отдолу да усетите, че притискате към костта. След като се уверите, че пулсът е напипан, пребройте пулсациите в продължение на 1 минута.

Нормалният пулс в спокойно състояние на здраво сърце на възрастен е 60-72 удара в минута

Ако установите в няколко последователни дни в спокойно състояние учестен или забавен пулс, потърсете консултация с кардиолог.

Кардиолозите могат с едно прислушване със слушалка на сърцето и електрокардиограма да се ориентират има ли нужда от  други по-специализирани изследвания, за да установят детайлите на сърдечния проблем.