Основните причините за поява на пърхота са лоша хигиена, нарушение в работата на храносмилателната система и в резултат на стрес. Макар пърхотът да не се счита за заболяване, той трябва да се лекува. Най-добрият вариант е да се консултирате с трихолог. Това е дерматолог, тясно специализиран в областта на проблемите с косата и скалпа. Но ако искате да решите проблема в домашни условия, ето няколко съвета от народната медицина, в които се използват билки, кори, треви, плодове и др.

Ако имате пърхот, придружен с косопад:
Залейте 4 с. л. корен от аир (блатен папур) с 1 литър вода и сложете да заври за около 5 минути. Оставете да се охлади и прецедете. Изплаквайте косата с отварата, след като я измиете. Тя ще почисти скалпа и ще заздрави косъма.

Ето и няколко предложения, съобразени с цвета на косата. Някои от съставките в рецептите имат свойството леко да оцветяват. За да не се промени нюанса на косъма,  съветваме да използвате отварите, съобразени с цвета на вашата коса.

лимонова кораПротив пърхот за блондинки:
Залейте корите на 6 лимона с 1 литър вода. Сложете на котлона и варете в продължение на 15 минути. Изстудете и отцедете. С тази смес може да изплаквате косата си веднъж седмично.

 

цвеклоПротив пърхот за червенокоси:
1,5 литра хладка вода, една глава червено цвекло, 150 г ръжен хляб, 2 чаши билков чай. В трилитрова тенджера сипете водата и допълнете с настърганото цвекло. Оставете да престои 6 дни, докато образува зелена плесен. Предецете. Разчупете филийките хляб и ги залейте с чая. С образуваната хлебна каша измийте косата, а след това изплакнете с чиста вода. След това облейте косата с водата от цвекло.

хмелПротив пърхот за брюнетки:
Смесете 4 с. л. настърган корен от репей, 3 с. л. хмел и 2 чаши вода. Сложете да се сварят за около 20 минути. Прецедете през марля и оставете да изстине. Втривайте от топлата отвара в кожата на главата си 2-3 пъти седмично.

Универсални народни лекове против пърхот за всякаква коса:

  • Залейте 1 с. л. вратига с 2 чаши кипяща вода. Поставете капак отгоре и оставете за 2 часа. Прецедете. За да усетите резултата, мийте главата с тази отвара в продължение на месец.
  • Залейте 3 с. л. подбел и 3 с. л. листа от коприва с вода. Варете около 20 минути. Прецедете. Втривайте в корените на косата.
  • Смесете 2 с. л. корен от репей с 2 с. л. кора от бреза. Залейте с 1 л. вода и поставете на котлона, докато кипне. Намалете температурата и оставете да къкри за около 20 минути. Прецедете. Втривайте от топлата отвара 3 пъти седмично или изплаквайте косата след измиване.