"Гуша” или възли в щитовидната жлеза се развиват постепенно. По тази причина е трудно да се разбере кога точно е започнало заболяването. Медицинска консултация пък обикновено се търси, едва когато се появят сърцебиене, изпотяване на ръцете, обща слабост или изпъкване на очите. Като това са само част от симптомите, които се дължат на смутена функция на щитовидната жлеза.

А усложненията на тези тироидни заболявания са много сериозни,

защото се засяга обмяната на веществата. Резултат са аритмии, артериална хипертония, стенокардия, нервнопсихически проблеми, поражения на половата система с безплодие и спонтанни аборти.

За първи път тази седмица беше обявена за Международна седмица на заболяванията на щитовидната жлеза. Поводът е необходимостта от ранно диагностициране на възлите и променените размери на щитовидната жлеза, които могат да се установят лесно и безболезнено чрез ехографско изследване. Тъй като това специализирано изследване може да се направи от ендокринолог, за улеснение и по-голям достъп на хората от страната, тиромобил, т.е микробус оборудван с ехограф, ще обиколи още 9 града в страната, където специалист ще извършва безплатно ехографии на щитовидната жлеза.

В предстоящата седмица графикът на тиромобила е следният:  Перник (30.04 и 04.05), Кюстендил (02.05 и 03.05), Радомир (04.05), Пазарджик (05.05), Хасково (09.05), Харманли (10.05), Кърджали (11.05), Елхово (13.05) и Смолян (14.05)

Добре би било жените да се прегледат профилактично. Според статистическите данни те боледуват 8 пъти по-често от заболявания на щитовидната жлеза в сравнение с мъжете. Има и няколко етапа от живота на жената, през които тя е по-уязвима по отношение на щитовидните заболявания.

Тези рискови периоди са:

- по време на пубертета и първата менструация

- когато е бременна и първите шест месеца след раждането

- по време на менопаузата

Често увеличената жлеза не е видима,

а чрез скрининговото ехографско изследване може да се установи прецизно дори размерът, броят и разположението на възлите. Веднъж установени, промените в щитовидната жлеза, ако се касае за болестно състояние, могат да бъдат излекувани чрез хирургична намеса или хормонални лекарствени средства.