Добрич получи наградата на за най-зелен град на България през 2016 г. от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Добрич е избран заради най-малко замърсяване на въздуха с фини прахове частици, като според данните градът е под тези показатели през последните три години.

"Впечатлен съм от показателите на Добрич и ще работим тази добра практика да се приложи и в останалите градове на страната", заяви министърът, допълвайки, че неговата политика ще бъде насочена към подобряването на качеството на атмосферния въздух.

Размерът с фините прахови частици се разделя на ФПЧ10 – частици с диаметър под 10 микрона и ФПЧ2.5 – частици с диаметър под 2.5 микрона.

Първичните фини прахови частици произхождат от природни или антропогенни източници. Природните източници включват морска сол, естествено суспендиран прах, полени, емисии от горски пожари и вулканична пепел.

Антропогенните източници включват изгаряне на горива в термични електроцентрали, инсинератори, битово отопление за домакинствата, изгаряне на горива за превозни средства, износване на превозните средства (гуми и спирачки), емисии от износване на пътните платна, както и други видове антропогенен прах.

В градовете значителни местни източници са изгорелите газове от автомобилите, повторно суспендиране на праха на пътя, както и изгарянето на дърва, горива или въглища за битово отопление.

Това са всички източници, емитиращи близо до повърхността на земята, които водят до значително въздействие върху нивата на ФПЧ в околната среда.