.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Най-странните фобии, които тресат човечеството

| преди 1 година
фобия
Снимка: iStock
Някои хора изпитват страх от цветята

Хипопотомомонстросесквипедалиофобия... Трудно ви е дори да го произнесете, нали? Това е един от страховете, които обладават най-големите кошмари на някои хора. Хипопотомомонстросесквипедалиофобия е фобия от сложни, дълги и неразбрани думи.

Трипофобия – терминът е предложен за първи път през 2004 г. (от гръцки "trypa"- дупка, яма, и "fobos" - страх). Представлява странно отвращение от струпването на пори, дупчици и отвърстия с асиметрична форма. Видът на такива обекти може да създаде реакция, която да варират от настръхване с безпокойство до паническа атака и сърдечна недостатъчност. При някои хора дори се появява отвращение към собствените пори по кожата.

Дисморфофобията е изкривяване на мисленето ни за външния ни вид. Тези, които страдат от тази болест се смятат за непривлекателни и отблъскващи. Виждането им за самите тях е погрешно и нереално. Странното е, че доста известни холивудски личности, които имат много фенове по цял свят, считат себе си за грозни, страдайки именно от тази фобия. Сред тях са Натали Имбрулиа и Калиста Флокхарт.

Венерофобията е невротично състояние, когато човек вярва, че е заразен с полово предавана инфекция, която реално не съществува.

Колкото и странно да звучи някои хора се страхуват от къпането и миенето. Техният страх е идентифициран като фобия – аблутофобия. Най-често се проявява при деца и жени (по-рядко при мъже), които са изключително емоционални.

Обичате цветята? Има някои хора, които не са особени привърженици на тези представители на флората. Дори изпитват страх от цветята. Нарича се антофобия.

Хорофобията пък е постоянен страх от танците и танцуването.

И за разкош - една фобофобията. Това е специфичен вид страх… страх от фобия, т.е.страх от възможен страх.

Ключови думи:Страх, Емоция, Фобия
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?