Позата, в която стоим пред компютъра на работа, стойката на тялото ни, докато се храним и гледаме телевизия, както и позата, която заемаме, докато спим, са от решаващо значение за нашето здраве и цялостно състояние на организма. Особено голямо значение трябва да обръщаме на това как заспиваме и как се събуждаме. Коя е най-здравословната и най-удобна поза за сън и как влияят различните по форма и големина възглавници върху хъркането, болките в гърба и образуването на бръчки? Вижте сами.

По гръб

Плюсове: Това е най-добрата и препоръчвана поза за сън. Удобна е и освен това предотвратява евентуални болки и схващания на гърба и врата. Същевременно тялото е в изпънато състояние, което от своя страна намалява вероятността от поява на бръчки. Друг плюс - не води до натиск върху гърдите, които са важна част от нашата женственост.

Минуси: Има голяма опасност да започнете да хъркате. Експертите от health.com препоръчват да използвате мека възглавница, за да не се появи подобен проблем. Целта е да задържите главата си изправена, без да я навеждате прекалено много.

Настрани

Плюсове: Спането настрани също помага за предотвратяване на болки в гърба и врата. Ако тази поза е любимата ви, значи съществува по-малка опасност да хъркате или да започнете да го правите. Препоръчва се по време на бременност.

Минуси: При жените, които обичат да спят на една страна има опасност от преждевременна поява на бръчки. Позата притиска женските гърди. Препоръчва се спане на дебела възглавница, за да може пространството над раменете да бъде запълнено.

Ембрионална поза

Плюсове: Ембрионалната поза ограничава рисковете от хъркане. Препоръчва се за бременни жени.

Минуси: Ограничава разгъването на диафрагмата по време на дишане. Сгъването на коленете  и навеждането на главата надолу предполагат свиване на кожата, което пък може да доведе до преждевремнни бръчки. Ако все пак обичате тази поза и не можете да се разделите с приятното усещане за нея, то поне не извивайте прекалено много тялото си. Подходящата възглавница за тази поза е същата като тази препоръчвана за спането настрани.

По корем

Плюсове: Облекчава и спомага за преодоляване на хъркането. Позата поддържа горните дихателни пътища по-отворени. Ако нямате проблеми с гърба или врата, спането по корем е идеалният вариант.

Минуси: В тази поза е трудно да поддържате гръбначния стълб изправен, което рефлектира като допълнително напрежение за ставите и мускулите. От своя страна това може да раздразни нервите и да доведе до болка, скованост и изтръпване. Възглавницата е добре да е една, и то тънка. Най-удачният вариант е да спите без нея, ако сте свикнали.