Независимо от умората на годините, мозъкът може да продължи да се развива. Изследвания показват, че мозъчната дейност се усъвършенства непрекъснато с нови и различни възможности. Мозъчната тъкан може да продължи да изхранва нови неврони и в същото време старите да се прегрупират, за да отговорят на предизвикателствата на живота.

Проявите на интелект и мъдрост (ум и разум) са в резултат на запаметения опит през годините.  

Умствената сила се демонстрира чрез:  

-Езиково богатство 

-Математически знания 

-Абстрактни разсъждения  

-Способност за анализ на информация 

-Разрешаване на комплексни проблеми

Прогресивното усъвършенстване на мозъка се отразяват и на емоционалното благополучие.

След години се оказва, че човек става по-тих, с по-малко страхове и безпокойство. Способен е да контролира емоциите си, на които в по-младите години е бил безпомощна жертва. Започва да изгражда позитивни възгледи. Увеличава увереността си в справяне с житейските ситуации.

Разбира се, нормално е с възрастта кратковременната памет да не е така надеждна, както преди. И способността за едновременно концентриране върху няколко задачи не е същата. 

Три начина, които помагат мисълта да остане пъргава и услужлива 

1. Бъдете активни.
Редовните физически упражнения помагат да се запазят здрави, както тялото, така и ума. 

2. Бъдете общителни.
Взаимодействието с повече хора държи ума ангажиран. Човешката комуникация подобрява и настроението, и паметта.

3. Останете любознателни.
Непрекъснатото учене на нещо ново, стимулира растежа на нови мозъчни клетки и улеснява изграждането на допълнителни мисловни връзки между тях. 

Благодарение на развитието на мозъка човек се реализира в общуването с хората, в умение да планира и да създава алгоритъм за разрешаване на задачите на работа и у дома, т.е да бъде доволен от себе си и полезен за другите.