Жегите навън са опасни с реална възможност да се получи слънчев удар. Особено ако сте изложени дълго време на преки слънчеви лъчи. Всяко покачване на температура над 34 С градуса навън е предизвикателство за тялото, когато и полъхът на вятъра не допринася за охлаждане. Въпреки че, изпотяването е съвършен защитен механизъм за терморегулация, след обилното изпотяване настъпват водно-електролитни загуби, поради което силите по-бързо се изчерпват. Топлинното изтощение се проявява с бледа кожа, ускорен пулс и рязко понижаване на кръвното налягане, висока телесната температурата, прилошаване и мускулни спазми.

При слънчасване основно се засяга мозъчната дейност. Започва с отпадналост, главоболие, виене на свят, гадене с повръщане, нарушено зрание и поява на тъмни петна пред очите. Забелязва се зачервяване на кожата на лицето. Телесната температурат се повишава, пулсът се учестява, а в тежките състояния може да се получат и гърчове.

Какво да направим при слънчасване

Опитайте да се охладите като наплискате лицето или полейте главата с вода.

Легнете в прохладна стая с включен вентилатор или климатик.

Започнете да пиете вода на малки глътки. При главоболие може да поставите студен компрес на челото.

В по-тежки случаи тялото трябва да се охлади с мокра кърпа на шията и бутилки с вода от хладилника под мишниците и на корема.

Чрез всички тези мерки се постига бързо понижаване на кожната температура, и постепенно охлаждане на цялото тяло. 

Предпазване от слънчев удар:

Носене на шапка в жегите.

С бутилирана вода навън по всяко време.

Слънчеви бани, но под плажния чадър.

През деня без консумация на алкохол.

Свързана статия: