Много се говори за идеалното тяло и все пак то е субективно понятие, защото идеалното тяло е това, с което имаме добро самочувствие. Когато метаболизмът се забави, тялото лесно складира подкожни мазнини и запазва натрупаните до този момент. С годините тялото по-лесно складира мазнини, вместо да изгражда мускули. Именно заради това физическата активност е много важна. Мускулите не са само символ на стегната фигура, те имат по-бърз метаболизъм от мазнините. 

Движете се много повече. Изкачвайте стълбите и не ползвайте асансьор. Съзнателно паркирайте автомобила си по-далече. Ако прибавите някаква дейност със семейството (фрисби, колело, федербал) спортните ви часове в седмицата ще се увеличат. Възползвайте се от дългите летни дни за повече разходки. Сега може да включите в графика си уроци по танци, спортни игри на открито или по-дълги разходки с домашните любимци. Най-подходящо е плуване в басейн 2-3 пъти седмично, за да възстановите формата си преди ваканцията на море. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Сутрин към упражненията у дома е добре да включите коремни преси и лицеви опори. Веднъж преодолеете ли инерцията на пасивността, ще се убедите, че движението повишава енергичността и настроението ви, като не дава никакъв шанс стресът да ви превзема. Важно е да тренирате с удоволствие и да сте постоянни. Така ще постигнете желаната форма, в която се харесвате.

Спортът е добър "антидепресант", тъй като допринася за производството на ендорфини, наречени “хормони на щастието”.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Метаболизмът може да се ускори като се увеличи честотата на приема на храната за сметка на обема й. По такъв начин се създава висок метаболитен капацитет на организма, който помага за ефективно изгаряне на мазнините.

Пийте по-често вода. Установено е, че понякога организмът бърка жаждата с глад. При всяко излизане навън носете с вас бутилка с вода. 

Ограничете приема на сол, защото солта задържа едновременно с водата и токсините в тялото. Употребявайте повече подправки вместо сол, например лимон, чесън, лук, лют пипер, магданоз, копър, джоджен, чубрица, сминдух, копърово семе, кориандър, джинджифил, шафран, куркума, ким и др. Когато консумирате храна, която е ароматна и изпитвате удоволствие от нея, няма да продължите да се тъпчете до безкрай, защото лесно ще се заситите. 

За да сте в добра форма, освен всичко останало наблягайте на плодовете и свежите зеленчукови салати.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Включвайте повече протеини и избягвайте въглехидратните храни. Източници на висококачествени протеини са пилешко, пуешко месо, риба, яйца и растителните храни - бобови, ядки и семена.

Не яжте автоматично, а само, когато сте гладни. По време на храненето не се разсейвайте с гледане на телевизия, четене, разговори по телефона или да ядете, докато шофирате. Не дояждайте останалата храна, какъвто и вкусен деликатес да е тя. С правилни навици на хранене излишните килограми могат да изчезнат, както и няколко сантиметри от обиколката на талията ви.