Независимо от наличието на калъфи, чанти и пластмасови защитни рамки любимите електронни устройства започват да се зацапват от активното ползване. Те са в ръцете ни в най-напрегнатите моменти от деловия и личния ни живот. Колкото чисто и подредено да поддържаме работното си място, в момент на емоционален разговор в чата най-малко мислим как да не изцапаме клавиатурата. Естествено е да се разлее кафе, кока-кола или да попадне парче от десертчето, което хапваме в последния час до представяне на проекта, над който работим. 

Срещу прах и отпечатъци от пръстите поддържането на клавиатурата в приличен вид не изисква някакви специални грижи. Предварително е добре да се изключи самата клавиатура. Достатъчно е да разполагате с микрофибърна кърпа. Навлажнете кърпата, с която ще го почиствате и след това внимателно забършете повърхността на клавишите.

Задържаната мръсотия между клавишите й може да отстраните с обръщане на клавиатурата и потупване. Не се изненадвайте, че ще си припомните какво сте консумирали, докато сте работили. Фабричните флакони със сгъстен въздух ефективно издухват частиците и праха под клавишите само за няколко секунди. Може да използвате и чиста четчица за тази цел.

За изчистване на петна по клавишите и отстрани използвайте клечки за уши, напоени в медицински спирт. Това е стар изпитан метод за почистване на номератора на телефоните с шайба, защото спиртът е универсален разтворител. Не може да повреди електронните схеми на клавиатурата или лаптопа, защото се изпарява бързо и рискът да проникне по-дълбоко е незначителен.

Мишките също се зацапват от мръсни ръце и прах. Гуменото топче и повърхността им може да почиствате с микрофибърна кърпа, а петната да премахвате с тампон, напоен с медицински спирт. Лазерният сензор на съвременните мишки също може внимателно да почистите с клечка за уши и спирт.

Ако клавиатурата се ползва от много хора на работа, в училище и дори у дома, използвайте почистващ препарат, без да пръскате директно върху клавишите. По-добре навлажнете микрофибърна кърпа. След това минете повърхностите с нея и накрая подсушете клавиатурата с друга чиста, мека кърпа без власинки. Не използвайте дезинфекциращи кърпички, съдържащи белина, за да не се повредят клавишите.

Повече за почистване на тъчскрийн дисплея може да прочетете в следващия пост.