.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Медитацията и йогата ни променят дори и на молекулярно ниво

Даяна Петкова | преди 44 седмици
медитация
Снимка: iStock
Проучване установи, че тези практики променят дори и нашето ДНК

Различните практики за развитие на ума и тялото като медитация, йога и тай чи, не просто помагат да се отпуснем, но също промeнят действието на ген, свързан със стреса и депресията.

Според данните от 18 изследвания, включващи 846 участници, се открива тенденция за молекулярни промени в тялото, които са от полза за умственото и физическото развитие.

Как да медитирамеМедитация за начинаещи: 6 стъпки, които ще променят живота ви завинаги

Ключът за това е свързан с т.нар. молекула на стреса – kappa B (NF-kB). Под нейното влияние се увеличава рискът от рак, ускорено стареене и психични разстройства като депресия.

При хората, които редовно медитират, се наблюдава обратният ефект. При тях се понижава нивото на тази молекула и ефектът от стреса, който тя предизвиква.

Кратката медитация повишава концентрациятаЕто какво са способни да направят само 4 дни практикуване на медитация по 10 минути

Водещата изследователка Ивана Бърич от университета в Ковънтри коментира: „Много хора по света се радват на ползите за здравете от практиките за развитие на ума и тялото като йога или медитация, но това, което не знаят, е, че тези ползи започват на молекулярно ниво и могат да променят нашето ДНК. Тези дейности оставят молекулярен „надпис” в клетките, който обръща ефекта на стреса и тревогата върху тялото и променя начина на изразяване на нашите клетки”.

6 отлични приложения за медитацияПоемете по пътя на дзен
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пролетното почистване е?