Различните практики за развитие на ума и тялото като медитация, йога и тай чи, не просто помагат да се отпуснем, но също промeнят действието на ген, свързан със стреса и депресията.

Според данните от 18 изследвания, включващи 846 участници, се открива тенденция за молекулярни промени в тялото, които са от полза за умственото и физическото развитие.

Ключът за това е свързан с т.нар. молекула на стреса – kappa B (NF-kB). Под нейното влияние се увеличава рискът от рак, ускорено стареене и психични разстройства като депресия.

При хората, които редовно медитират, се наблюдава обратният ефект. При тях се понижава нивото на тази молекула и ефектът от стреса, който тя предизвиква.

Водещата изследователка Ивана Бърич от университета в Ковънтри коментира: „Много хора по света се радват на ползите за здравете от практиките за развитие на ума и тялото като йога или медитация, но това, което не знаят, е, че тези ползи започват на молекулярно ниво и могат да променят нашето ДНК. Тези дейности оставят молекулярен „надпис” в клетките, който обръща ефекта на стреса и тревогата върху тялото и променя начина на изразяване на нашите клетки”.