В ресторантите, ориентирани към здравословната кухня, може да се поръчва вече гарнитура, салата или ястие, десерти или плодово-зърнени закуски с киноа. Тя е много лесна за приготвяне и у дома. Продава се в био магазините и на щандовете за здравословни храни.

Родината на растението киноа е Южна Америка. То расте по склоновете на Андите. Наред с царевицата и картофите, киноата е била основен хранителен продукт за коренното население, поради богатото съдържание на протеини - включително осемте незаменими аминокиселини, особено лизин (оризът и пшеницата не съдържат лизин ).

Хранителните качества на киноата я приравняват с млякото

Днес тя е предпочитана храна от активно спортуващите хора, вегетарианците и тези на диета с цел редуциране на теглото. Освен висококачествените протеини съдържа фибри, калций, фосфор, желязо и други микроелементи.

По липсата на глутен, тя наподобява елдата

Тези мънички зрънца се препоръчват на пациенти с проблеми в храносмилането, които са алергични именно към глутен. Киноата е отличен източник и на витамин Е и витамини от групата В.

Киноата е с приятен лек орехов аромат. Приготвя се бързо и може да замести ориза, кукскус и булгур във всяко ястие.

Прословутата “мъжка салата” или табули може да се приготви вместо с булгур, с киноа

  • 1 ч. чаша сварена киноа
  • 2 връзки магданоз
  • 2 домата
  • 2 стръка пресен лук (или глава лук)
  • 1 лимон
  • 2 с.л. прясна мента
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Киноата се измива предварително под течаща вода. Вари се във вода в съотношение 1:2. След кипване се оставя на бавен огън около 20 мин. Обемът й се увеличава 4 пъти, като зърното става прозрачно, а около него се вижда бежово-жълт контур. Сварената киноа се прецежда в гевгир. Изсипва се в по-широка купа. Залива се с дресинг от сока на половин лимон, сол, черен пипер и 1 с.л. зехтин. Лукът нарязан на ситно, се добавя към киноата. Измитите и подсушени, мента и магданоз, също се накълцват старателно и се добавят в купата. Прибавя се сокът от останалата половина лимон, смесен с 1 с.л. зехтин и се разбърква добре. Накрая се прибавят дребните кубчета нарязани домати.

Киноата е сред основните продуктите, които влизат в категорията, осигуряващи здравословно хранене.