От своя опит специалистите (уролози, андролози, хирурзи, лични лекари), които лекуват мъжката полова система, призовават, след 50 годишна възраст мъжете да посещават профилактични прегледи за хипертрофия на простатата. Целта е това безболезнено разрастване и уголемяване на простатата - доброкачествената хиперплазия, да бъде установена в началото и да се лекува, за да не се достига до сериозни здравословни проблеми и оперативна интервенция.

Недопустимо е при толкова знания, кадри и апаратура в тази област, да се диагностицират грамадни разраствания на простатата и произтичащите от това множество усложнения. Националната кампания за мъжко здраве ”Отиди на преглед”  има задачата да насърчи

мъжете да обръщат внимание на симптомите на уголемената простатата, която започва да притиска пикочния канал и да създава неудобство при уриниране.

Например, чувство за неизпразнен мехур, неудържими позиви за уриниране по всяко време, както нощем, така и при излизане навън.

Според статистиката ¾ от мъжете на възраст 55-60 години имат хиперплазия на простатата, но не получават описаните симптоми.

Уролозите обръщат внимание, че със започнало навреме лечение с медикаменти, може да се намали размера на простатата, да се предотврати прогресията на заболяването и да се подобри в много аспекти социалния живот на засегнатите.

Мъже, не забравяйте за простатата! Проявете грижа за здравето си, като отделите време и за профилактичен преглед.