Насладете се на този масаж в приятните условия на вашия дом. Предполагаме сте чували за популярния масаж с нагорещени камъни, който е измислен от американската масажистка Мери Ханиган от Аризона. Някои биха се замислили дали не се е вдъхновила от докосването на нагорещен от палещото пустинно слънце камък! Мери е патентовала уникалния масаж, но всеки спа център предлага негов собствен вариант на процедурата.

Въпреки, че за дата на официалното му откриване се сочи не чак толкова далечната 1993 г., масажът с нагряти камъни датира от преди 5000 години и е прилаган по цял свят.

Цената варира в различните спа центрове, но обикновено е малко по-скъп от обикновения масаж и е сравнително по-дълъг за изпълнение. Затова ви предлагаме начин да се насладите на този масаж вкъщи!

Видове камъни за масаж

Най-често използваният вид камък при този масаж е базалтовият камък. Те са гладки, черни вулканични камъни, които абсорбират и задържат горещината доста добре. Плоските и гладки камъни са по-лесни за поставяне върху специфични точки от тялото, като е важно да са разнообразни по големина и форма. Например, може да ползвате  малки камъчета между пръстите на краката, за да премахнете стреса и да стимулирате нервните окончания на стъпалата.

Как да използваме камъните за масаж

Камъните се нагряват от 120 до150 градуса чрез специални уреди, които можете да закупите или още по-лесно – във вряла вода. Масажистите обикновено правят взаимствани от Шведския масаж почуквания по тялото посредством камъните, а когато те започнат да се охлаждат, се заменят с нови.

Горещината, излъчвана от камъните, помага на мускулите да се отпуснат и да се освободят от напрежението доста по-лесно от традиционния масаж. Също така могат да се пробват по-дълбоко тъканни манипулации, но за тях се изисква обучение и не се препоръчват в домашни условия.

Нагорещените камъни се поставят по протежение на гръбначния стълб. Може да се поставят и в шепите на ръцете и между пръстите на краката, за да се подобри цялостно енергията на тялото. Масажът с горещи камъни е особено полезен, ако имате възпаление в мускулатурата или изобщо в тялото.

Ето и едно добро предложение за комбиниран масаж с ароматерапия за възпалени мускули:

  • 7 капки масло от бреза
  • 6 капки масло от джинджифил
  • 6 капки мента

Поставете етеричните масла в шишенце от 60 мл и допълнете със зехтин догоре. Нежно разтърсете докато се смесят добре. Приложете върху кожата и след това масажирайте с горещите камъни.

Освен възпалени мускули и обща релаксация на тялото, масажът с нагорещени камъни е ефективен и за успокояване на доста широк кръг от болежки, като изкълчвания, лошо кръвообръщение, артрит, множествена склероза, болки в гърба, депресия, безсъние и стрес. Хората, които са се насладили на масажа с нагорещени камъни, споделят, че се чувстват по-близо до природата и са успели да намерят собственото си аз. Пробвайте и решете сами!